Cynamonowe króliczki

Cinnamon rolls czyli amerykańskie bułeczki cynamonowe zna pewnie każdy z Was. To niezwykle puszyste i mięciutkie ślimaczki z maślano-cynamonowym nadzieniem w środku. Cynamonowe króliczki to wielkanocna wersja tych bułeczek. Robi się je dokładnie tak samo, ale zamiast zwijać ślimaczka, zwijamy roladkę w uszy królika. Jest to bardzo proste i na pewno sobie z tym poradzicie. Króliczki trzymają kształt, nie rozrywają się. Trzeba tylko pamiętać, aby skleić uszy z resztą ciasta po uformowaniu. Na pewno spodobają się najmłodszym 🙂 Gorąco polecam i zachęcam do wypieków.

Masz ochotę na inne wypieki z cynamonem? Jeśli tak to polecam gorąco:

Cynamonowe króliczki

Cynamonowe króliczki

SKŁADNIKI (20-24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 70g masła,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 500g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 70g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 20g cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.

Jajko i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło,  Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x25cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe zostawiając margines 1cm z jednej strony (z tej, którą będziemy sklejać).

Ciasto kroimy na długie paski

Ciasto kroimy na długie paski

Ciasto kroimy na długie paski szerokości 2cm.

Zwijamy roladkę

Zwijamy roladkę

Każdy z pasków zwijamy w ślimaczka formując uszy królika.

Formujemz uszy królika

Formujemy uszy królika

Formujemy uszy królika

Formujemy uszy królika

Roladki zlepiamy w miejscu łączenia Króliczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 30-45 minut do ponownego podrośnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Króliczki odstawiamy do napuszenia

Króliczki odstawiamy do napuszenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i (ewentualnie) polewamy lukrem.

NADZIENIE: Mieszamy ze sobą cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy. Powinno być letnie lub lekko ciepłe. Tuż przed smarowaniem bułeczek mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Można użyć zamiennie 7g drożdży suszonych. Wówczas należy je tylko wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i postępować tak jak w przepisie.

Cynamonowe króliczki

Cynamonowe króliczki

Bunny cinnamon rolls

Bunny cinnamon rolls





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź