Cinnamon rolls czyli amerykańskie bułeczki cynamonowe zna pewnie każdy z Was. To niezwykle puszyste i mięciutkie ślimaczki z maślano-cynamonowym nadzieniem w środku. Cynamonowe króliczki to wielkanocna wersja tych bułeczek. Robi się je dokładnie tak samo, ale zamiast zwijać ślimaczka, zwijamy roladkę w uszy królika. Jest to bardzo proste i na pewno sobie z tym poradzicie. Króliczki trzymają kształt, nie rozrywają się. Trzeba tylko pamiętać, aby skleić uszy z resztą ciasta po uformowaniu. Na pewno spodobają się najmłodszym 🙂 Gorąco polecam i zachęcam do wypieków.
Masz ochotę na inne wypieki z cynamonem? Jeśli tak to polecam gorąco:
- cynamonowe wianuszki,
- ciasto cynamonowe z orzechami,
- cynamonowe babeczki,
- mini serniczki cinnamon rolls.
SKŁADNIKI (20-24 sztuki):
- CIASTO:
- 1 szklanka mleka,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 70g masła,
- 30g świeżych drożdży,
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 70g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 20g cynamonu,
- DODATKOWO:
- 10-12 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Masa powinna być jednolita, bez grudek, dość gęsta. Zaczyn odstawiamy, aby podrósł.
Jajko i żółtka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x25cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe zostawiając margines 1cm z jednej strony (z tej, którą będziemy sklejać).
Ciasto kroimy na długie paski szerokości 2cm.
Każdy z pasków zwijamy w ślimaczka formując uszy królika.
Roladki zlepiamy w miejscu łączenia Króliczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 30-45 minut do ponownego podrośnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 15-20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i (ewentualnie) polewamy lukrem.
NADZIENIE: Mieszamy ze sobą cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy. Powinno być letnie lub lekko ciepłe. Tuż przed smarowaniem bułeczek mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.
LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Można użyć zamiennie 7g drożdży suszonych. Wówczas należy je tylko wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i postępować tak jak w przepisie.