Babka cytrynowa z malinami w lukrze

"Weekendowa Cukierenka" wita Was słonecznie w Wielką Sobotę. Dzisiaj mam propozycje ciasta dla tych, którzy nie zdążyli jeszcze nic upiec na święta. Jest to szybka do przygotowania babka cytrynowa. Pewnie większość składników do jej przygotowania macie w domu. Babka wychodzi puszysta i delikatna. Pięknie prezentuje się udekorowana świeżymi malinami. Więcej propozycji na świąteczne babki znajdziecie TUTAJ.

SKŁADNIKI:

  • BABKA:
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200g masła,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • Aromat cytrynowy,
  • DODATKOWO:
  • skórka starta z cytryny,
  • 20 malin,

PRZYGOTOWANIE:

BABKA: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy. Powinno być letnie, ale nie zimne.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny.  Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką do połączenia składników. Masę wykładamy do formy na babkę. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki.

Babkę pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka).

LUKIER: W misce umieszczamy mleko. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do uzyskania gęstej masy.

Wystudzoną babkę polewamy częścią lukru. Każdą malinę dzielimy rękoma na 3-4 cząstki, wykładamy na wierzch babki i polewamy jeszcze odrobiną lukru. Babkę dekorujemy także dodatkową skórką cytrynową i listkami mięty.

Życzę smacznego 🙂

Babka cytrynowa z malinami w lukrze

Babka cytrynowa z malinami w lukrze

4 komentarzy

  1. Babka jest rewelacyjna. Wilgotna i aromatyczna. Dziękuję ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Polecam się ?

  2. Babka jest przepyszna ? szybko zniknęła ze stołu ? wszystkim bardzo smakowała ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij