"Weekendowa Cukierenka" wita Was słonecznie w Wielką Sobotę. Dzisiaj mam propozycje ciasta dla tych, którzy nie zdążyli jeszcze nic upiec na święta. Jest to szybka do przygotowania babka cytrynowa. Pewnie większość składników do jej przygotowania macie w domu. Babka wychodzi puszysta i delikatna. Pięknie prezentuje się udekorowana świeżymi malinami. Więcej propozycji na świąteczne babki znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI:
- BABKA:
- 1 cytryna,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 duże jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g masła,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10-12 łyżek cukru pudru,
- Aromat cytrynowy,
- DODATKOWO:
- skórka starta z cytryny,
- 20 malin,
PRZYGOTOWANIE:
BABKA: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Masło rozpuszczamy i studzimy. Powinno być letnie, ale nie zimne.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką do połączenia składników. Masę wykładamy do formy na babkę. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki.
Babkę pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka).
LUKIER: W misce umieszczamy mleko. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do uzyskania gęstej masy.
Wystudzoną babkę polewamy częścią lukru. Każdą malinę dzielimy rękoma na 3-4 cząstki, wykładamy na wierzch babki i polewamy jeszcze odrobiną lukru. Babkę dekorujemy także dodatkową skórką cytrynową i listkami mięty.
Życzę smacznego 🙂
Babka jest rewelacyjna. Wilgotna i aromatyczna. Dziękuję ?
Polecam się ?
Babka jest przepyszna ? szybko zniknęła ze stołu ? wszystkim bardzo smakowała ?
Bardzo mi miło ?
Zamiast masła może być margaryna? Olej?
Może margaryna.
Przepyszny przepis. U mnie w wersji mini na Wielkanoc.. rozpływają się w ustach..polecam
Śliczne ❤️ Cieszę się, że smakowały ?
Rewelacja, najlepsza babka cytrynowa! Polecam!
Dziękuję! ❤️
Ile należy dodać masła? Bo nie ma podanej ilości w przepisie
Jest, 200g ?
Czesc 🙂 czy mozna prosic o ilosc skladnikow w gramach?
1 szkl. cukru = 200g
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej = 90g
1 szkl. mąki pszennej = 160g
Jajka rozmiar L
🙂
Pyszna, polecam mega.
Wyszła piękna 🙂
Babka jest przepyszna, mięciutka i puszysta 😋 I do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
Bardzo dziękuję ♥️