Babka słony karmel

Kochani, dziś mam dla Was przepis na rewelacyjną babkę 🙂 Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na najlepszą babkę ucieraną jaką znajdziecie na blogu! Jest to babka o smaku słonego karmelu i do jej przygotowania używamy likieru słony karmel. Znajduje się on w cieście, a także w lukrze, którym polewamy babkę po upieczeniu. Babka jest bardzo prosta i w miarę szybka do przygotowania. Jest puszysta, mięciutka, idealnie słodka, delikatna. Każdy kto jej spróbował bardzo ją chwalił. Podobno smakuje jak kawałek puszku  🙂 Do  dekoracji wykorzystałam chrupiące kuleczki czekoladowe również o smaku słony karmel.

Babka słony karmel

Babka słony karmel

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 170g masła,
  • 70ml oleju,
  • 70ml likieru słony karmel,
  • ¾ szklanki cukru (150g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 4 jajka,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki likieru słony karmel,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Kuleczki crispearls Barry Callebaut

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do rondelka wlewamy likier słony karmel i olej. Dodajemy masło, cukier i cukier wanilinowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy jedno po drugim do masy maślanej i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie do masy maślanej dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą szpatułki. Masę przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Masa powinna sięgać do ¾ wysokości formy.

Babkę pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni, góra-dół, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę studzimy. Następnie polewamy ją lukrem i posypujemy chrupiącymi kuleczkami.

LUKIER: Do miseczki wlewamy likier słony karmel. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania jednolitej, gęstej masy. Lukier powinien przypominać gęstą śmietanę.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Babkę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Babka słony karmel

Babka słony karmel

Babka słony karmel

Babka słony karmel

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij