Drożdżowa babka wielkanocna

Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Prezentuję Wam dzisiaj najlepszą babkę drożdżową na świecie 😉 Długo utrzymuje świeżość, jest wilgotna, mięciutka i puszysta. Zazwyczaj problemem przy ciastach drożdżowych jest ich świeżość. Niestety ciasta drożdżowe nie są już tak smaczne następnego dnia, czerstwieją. Ale nie jest tak w przypadku tej babki. Ona jest pyszna zarówno pierwszego i drugiego dnia.  Świeżość utrzymuje dzięki zaparzeniu mąki gorącym mlekiem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli nie raz robiliście drożdżowe wypieki to na pewno Wam się uda.

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

SKŁADNIKI:

  • ROZCZYN:
  • 35g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 5 łyżek letniego mleka,
  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki (450g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 żółtek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 100g masła,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • Szczypta soli,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka mleka,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego,

PRZYGOTOWANIE:

ROZCZYN: Do letniego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Rodzynki zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odsączamy je na sicie.

CIASTO: 1 szklankę mąki wsypujemy do miski. Zagotowujemy 1 szklankę mleka. Wrzącym mlekiem zalewamy mąkę w misce. Mieszamy całość łyżką do połączenia. Jeśli damy radę po chwili mieszamy ciasto ręką i je zagniatamy. Tak powstałe ciasto pozostawiamy do przestudzenia. Powinno być letnie.

Gdy ciasto stygnie to żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli i aromat do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do przestudzonego ciasta dodajemy podrośnięty rozczyn i żółtka. Mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto w misce. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut aż stanie się gładkie.  Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy do połączenia. Ciasto oprószamy szczyptą mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.

Podrośnięte ciasto odgazowujemy. Dokładnie je mieszamy i przekładamy do formy na babkę. Przykrywamy formę ściereczką i ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę z ciastem wkładamy do gorącego piekarnika. Babkę pieczemy 50 minut. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową z wierzchu.

LUKIER: Ucieramy ze sobą wszystkie składniki aż do powstania gęstego, jednolitego lukru.

Lukrem polewamy wystudzoną babkę.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga: 1) Można użyć drożdży suszonych. Wówczas należy ich użyć 7g. Nie ma wówczas już potrzeby robienia rozczynu.

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Inspiracja: Niebo na talerzu





3 komentarzy

  1. Rewelacja. Jedyny jej minus to taki, że już jej nie ma.

    • cukiereczek

      Aniu bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

      • cukiereczek

        Zdjęcia nadesłane przez Panią Anie.

Zostaw odpowiedź