Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Prezentuję Wam dzisiaj najlepszą babkę drożdżową na świecie 😉 Długo utrzymuje świeżość, jest wilgotna, mięciutka i puszysta. Zazwyczaj problemem przy ciastach drożdżowych jest ich świeżość. Niestety ciasta drożdżowe nie są już tak smaczne następnego dnia, czerstwieją. Ale nie jest tak w przypadku tej babki. Ona jest pyszna zarówno pierwszego i drugiego dnia. Świeżość utrzymuje dzięki zaparzeniu mąki gorącym mlekiem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Jeśli nie raz robiliście drożdżowe wypieki to na pewno Wam się uda.
SKŁADNIKI:
- ROZCZYN:
- 35g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mąki,
- 5 łyżek letniego mleka,
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki (450g),
- 1 szklanka mleka,
- 5 żółtek,
- ¾ szklanki cukru,
- 100g masła,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- ½ szklanki rodzynek,
- Szczypta soli,
- LUKIER:
- 1 łyżka mleka,
- 4-5 łyżek cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu cytrynowego,
PRZYGOTOWANIE:
ROZCZYN: Do letniego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Rodzynki zalewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odsączamy je na sicie.
CIASTO: 1 szklankę mąki wsypujemy do miski. Zagotowujemy 1 szklankę mleka. Wrzącym mlekiem zalewamy mąkę w misce. Mieszamy całość łyżką do połączenia. Jeśli damy radę po chwili mieszamy ciasto ręką i je zagniatamy. Tak powstałe ciasto pozostawiamy do przestudzenia. Powinno być letnie.
Gdy ciasto stygnie to żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli i aromat do masy jajecznej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do przestudzonego ciasta dodajemy podrośnięty rozczyn i żółtka. Mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto w misce. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut aż stanie się gładkie. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy do połączenia. Ciasto oprószamy szczyptą mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Podrośnięte ciasto odgazowujemy. Dokładnie je mieszamy i przekładamy do formy na babkę. Przykrywamy formę ściereczką i ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę z ciastem wkładamy do gorącego piekarnika. Babkę pieczemy 50 minut. Jeśli zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową z wierzchu.
LUKIER: Ucieramy ze sobą wszystkie składniki aż do powstania gęstego, jednolitego lukru.
Lukrem polewamy wystudzoną babkę.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga: 1) Można użyć drożdży suszonych. Wówczas należy ich użyć 7g. Nie ma wówczas już potrzeby robienia rozczynu.
Inspiracja: Niebo na talerzu
Rewelacja. Jedyny jej minus to taki, że już jej nie ma.
Aniu bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Zdjęcia nadesłane przez Panią Anie.