Babka na oleju

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na puszystą, leciutką jak piórko babkę przygotowaną z samych podstawowych składników. Co więcej, jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. To niezawodny przepis na ucierane ciasto na oleju. Taką babkę możesz upiec na Wielkanoc lub po prostu na co dzień, jako ciasto do kawy. Przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowuje świeżość. Z tego przepisu możesz upiec także małe babeczki.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na babki - idealne na wielkanocny stół, a także na co dzień.

Prosta babka na oleju

Prosta babka na oleju

Wszystkie składniki do przygotowania babki na pewno masz w swoim domu. Są to: jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia, kakao i olej. Jeśli nie posiadasz formy na babkę to nic nie szkodzi - upiecz ją w keksówce. Babkę przygotowujemy podobnie jak biszkopt tzn. najpierw ubijamy białka, a później łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami.

Więcej przepisów na wypieki z olejem

Babka na oleju

Babka na oleju

Puszysta i lekka jak piórko, z samych podstawowych składników, łatwa i szybka do przygotowania.

Babka na oleju

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 125ml oleju (1/2 szklanki),
  • 150g mąki (1 szklanka),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1 łyżeczka kakao,
  • DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej (tzn. jajka i olej wyjmujemy z lodówki minimum 2h wcześniej, aby się ociepliły). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Formę na babkę smarujemy dokładnie cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Jej nadmiar strzepujemy.

*Użyłam formy na babkę o pojemności 1,5 litra (wysokość 8cm, średnica 21cm). Babkę można upiec także w keksówce.

Przygotowanie babki na oleju

Przygotowanie babki na oleju

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, w 1-2 minutowych odstępach. Ubijamy białka łącznie kilka minut aż do skończenia cukru. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, i miksujemy na wolnych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką). Mieszamy delikatnie, aby nie stracić puszystości babki. Następnie wlewamy olej i miksujemy krótko, na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia (mikserem na wolnych obrotach miksera lub szpatułką).

Przygotowanie babki na oleju

Przygotowanie babki na oleju

3/4 ciasta przelewamy do formy babkowej. Do pozostałej reszty ciasta dodajemy kakao i mieszamy do połączenia. Ciasto ciemne wylewamy do formy babkowej. Długą wykałaczką robimy kilka esów-floresów, aby uzyskać marmurkowy efekt po upieczeniu.

Przygotowanie babki na oleju

Przygotowanie babki na oleju

Babkę pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.

*Babkę piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

Gdyby zaczynała się spiekać to przykrywamy ją folią. Wyjmujemy z foremki, gdy całkowicie ostygnie, i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Szybka babka na oleju

Szybka babka na oleju

Jeśli przygotujesz babkę na oleju to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





8 komentarzy

  1. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Piękna!

  2. Bardzo polecam 🥰

    • cukiereczek

      Dziękuję 😃

      • Babka fenomenalna 🙂 wychodzi przepyszna 🙂 szybko się robi i wychodzi pulchniutka 😊😊

        • cukiereczek

          Wyszła taka puchata pycha ❤️

  3. Napewno zagości nie tylko na stole Wielkanocnym 🙂 Jest przepyszna🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗 Cieszę się, że smakuje 😃

Zostaw odpowiedź