Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na puszystą, leciutką jak piórko babkę przygotowaną z samych podstawowych składników. Co więcej, jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. To niezawodny przepis na ucierane ciasto na oleju. Taką babkę możesz upiec na Wielkanoc lub po prostu na co dzień, jako ciasto do kawy. Przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowuje świeżość. Z tego przepisu możesz upiec także małe babeczki.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na babki - idealne na wielkanocny stół, a także na co dzień.
Wszystkie składniki do przygotowania babki na pewno masz w swoim domu. Są to: jajka, cukier, mąka, proszek do pieczenia, kakao i olej. Jeśli nie posiadasz formy na babkę to nic nie szkodzi - upiecz ją w keksówce. Babkę przygotowujemy podobnie jak biszkopt tzn. najpierw ubijamy białka, a później łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami.
Więcej przepisów na wypieki z olejem
- Proste ciasto ze śliwkami
- Ciasto marchewkowe
- Proste ciasto z jabłkami i cynamonem
- Wyśmienite ciasto cytrynowe
Puszysta i lekka jak piórko, z samych podstawowych składników, łatwa i szybka do przygotowania.
Babka na oleju
Składniki:
- 4 jajka,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 125ml oleju (1/2 szklanki),
- 150g mąki (1 szklanka),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 1 łyżeczka kakao,
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej (tzn. jajka i olej wyjmujemy z lodówki minimum 2h wcześniej, aby się ociepliły). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Formę na babkę smarujemy dokładnie cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Jej nadmiar strzepujemy.
*Użyłam formy na babkę o pojemności 1,5 litra (wysokość 8cm, średnica 21cm). Babkę można upiec także w keksówce.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, w 1-2 minutowych odstępach. Ubijamy białka łącznie kilka minut aż do skończenia cukru. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, i miksujemy na wolnych obrotach miksera (lub mieszamy szpatułką). Mieszamy delikatnie, aby nie stracić puszystości babki. Następnie wlewamy olej i miksujemy krótko, na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia (mikserem na wolnych obrotach miksera lub szpatułką).
3/4 ciasta przelewamy do formy babkowej. Do pozostałej reszty ciasta dodajemy kakao i mieszamy do połączenia. Ciasto ciemne wylewamy do formy babkowej. Długą wykałaczką robimy kilka esów-floresów, aby uzyskać marmurkowy efekt po upieczeniu.
Babkę pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
*Babkę piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Gdyby zaczynała się spiekać to przykrywamy ją folią. Wyjmujemy z foremki, gdy całkowicie ostygnie, i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Twój komentarz
Piękna!
Bardzo polecam 🥰
Dziękuję 😃
Babka fenomenalna 🙂 wychodzi przepyszna 🙂 szybko się robi i wychodzi pulchniutka 😊😊
Wyszła taka puchata pycha ❤️
Napewno zagości nie tylko na stole Wielkanocnym 🙂 Jest przepyszna🙂
Bardzo dziękuję 🤗 Cieszę się, że smakuje 😃
Babka wyszła fenomenalną i puchata😊
Zachowuje świeżość i super sprawdziła się na wielkanocnym stole dodatkowo niesamowicie szybko się ją robi😁
Z całego serca polecam❤️
Dziękuję ślicznie 🤗♥️
Babka obłędna, długo zachowuje świeżość, wilgotna, pieczona po raz kolejny!
Ps. W keksowce też wychodzi super 🤩
Ślicznie dziękuję! Cieszę się, że smakuje 😃