Ciasteczka z jajeczkami

Czas na porcję pysznych świątecznych ciasteczek w "Weekendowej Cukierence". Czyż nie wyglądają uroczo i kolorowo? 🙂 Aby ożywić wielkanocny stół wystarczy ciastka upiec z dodatkiem czekoladowych jajeczek. Odkąd upiekłam je pierwszy raz rodzina chce, aby ciągle je piec. Tak nam zasmakowały. Ciastka są słodziutkie, kruchutkie, pyszne. Ładnie trzymają kształt. Świetnie się przechowują. Można je upiec spokojnie kilka dni przed Wielkanocą.

Ciasteczka z jajeczkami

Ciasteczka z jajeczkami

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • 170g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 85g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 jajko,
  • DODATKOWO:
  • Około 200g mini jajeczek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Ze ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 20g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia. Ciasto będzie klejące, ale bez problemu da się uformować kulki.

W każde ciastko wciskamy 3-4 czekoladowe mini jajeczka. Ciastka pieczemy około 10-12 minut tzn. powinny się tylko lekko zarumienić. Ciastka studzimy i dopiero zdejmujemy z blaszki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Użyłam czekoladowych mini jajeczek smarties.

Ciasteczka z jajeczkami

Ciasteczka z jajeczkami

Ciasteczka z jajeczkami

Ciasteczka z jajeczkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź