Ciasta na Wielkanoc

 

Na wielkanocnym stole królują babki, serniki, mazurki, makowce i ciasta kremowe. Przygotowałam dla Was zestawienie najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne. Oprócz tradycyjnych wypieków znajdziecie tutaj także bardziej nowoczesne.

BABKI

Babka to królowa wielkanocnego stołu stąd nie może jej zabraknąć podczas świąt.

  • Babka na oleju - To wyśmienita babka przygotowana z samych podstawowych składników: jajek, oleju, cukru i mąki, proszku do pieczenia i kakao. Idealna na Wielkanoc, a także jako ciasto na co dzień do kawy. Jest szybka i prosta do przygotowania.
Babka na oleju

Babka na oleju

  • Babka karmelowa - lekka i pyszna babka przygotowana z dodatkiem czekolady karmelowej. Delikatna i mięciutka z delikatnym karmelowym smaczkiem.
Babka karmelowa

Babka karmelowa

  • Babka piaskowa - to tak uniwersalne ciasto, że piekę ją przez okrągły rok. Swój piaskowy smak zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej.
Babka piaskowa

Babka piaskowa

  • Babka drożdżowa - to najlepsza babka drożdżowa na świąteczny stół. Długo zachowuje świeżość i jest wilgotna, bo przygotowujemy ją poprzez zaparzenie mąki gorącym mlekiem.
Drożdżowa babka wielkanocna

Drożdżowa babka wielkanocna

Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)

Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)

  • Jogurtowa babka piaskowa - jest to bardzo prosta i szybka do przygotowania babka. Sprostają jej przygotowaniu nawet początkujący w kuchni. Jogurtowa babka piaskowa jest puszysta i wilgotna. Bardzo ładnie się kroi.
Jogurtowa babka piaskowa

Jogurtowa babka piaskowa

  • Babka ajerkoniakowa - Mięciutka, puszysta, wprost rozpływa się w ustach - tak w kilku słowach można opisać jej smak. Jest również szybka i prosta do przygotowania.
Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

Babka cytrynowa z malinami w lukrze

Babka cytrynowa z malinami w lukrze

Babka pomarańczowa z żurawiną

Babka pomarańczowa z żurawiną

  • Babka węgierska - charakterystyczne dla tego węgierskiego ciasta są warstwy maku i cynamonu. Najpierw do formy babkowej nakładamy porcję ciasta. Następnie posypujemy ją cynamonowym cukrem. Znów nakładamy ciasto i przesypujemy cukrem. Postępujemy tak aż do skończenia składników.
Babka węgierska

Babka węgierska

  • Babka z białą czekoladą - pokochała ją cała moja rodzina. Po spróbowaniu wszyscy sięgali po następny kawałek. Ciasto oblałam śnieżnobiałym lukrem.
Babka z białą czekoladą

Babka z białą czekoladą

  • Babka cytrynowa - Jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tylko zmiksować składniki, upiec ciasto i zalać je cytrynowym syropem. Po przygotowaniu babka zachwyca pysznym cytrynowym smakiem.
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

  • Babka "słony karmel" - Jest to babka o smaku słonego karmelu i do jej przygotowania używamy likieru słony karmel. Znajduje się on w cieście, a także w lukrze, którym polewamy babkę po upieczeniu. Babka jest bardzo prosta i w miarę szybka do przygotowania. Jest puszysta, mięciutka, idealnie słodka, delikatna. Każdy kto jej spróbował bardzo ją chwalił. 
Babka słony karmel

Babka słony karmel

SERNIKI

Nie ma świąt bez sernika! Jeśli lubisz tradycyjne smaki to skuś się na sernik krakowski. Jeśli nie masz czasu na wypieki to przygotuj sernik bez spodu. A jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę nowoczesnym wypiekiem to przygotuj sernik z musem lub serniczek mascarpone.

  • Sernik wielkanocny - to połączenie tradycji z nowoczesnością. Kruchy spód, masa serowa z masłem i dużą ilością jajek oraz rodzynki, polewa czekoladowa i dekoracja z cukrowych jajeczek. Smakuje pysznie, a prezentuje się jeszcze lepiej!
Sernik wielkanocny

Sernik wielkanocny

  • Sernik krakowski - pyszny polski sernik na kruchym spodzie, z rodzynkami i kratką na wierzchu. Przepyszny!
Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik tradycyjny (bez spodu)

Sernik tradycyjny (bez spodu)

  • Poduszkowiec - to delikatny serniczek zatopiony w puszystym cieście biszkoptowym. Do jego przygotowania potrzebne są same podstawowe składniki, które na pewno macie w swoim domu. Ciasto robi się szybko i przyjemnie, a robi wrażenie na gościach.
Ciasto jasny poduszkowiec

Ciasto jasny poduszkowiec

  • Sernik wiedeński - Sernik wiedeński to jeden z najbardziej znanych i popularnych serników. Tradycyjnie pieczony jest bez spodu. Do jego przygotowania używamy zmielonego twarogu, masła i dużej ilości jajek. To dzięki takiemu doborowi składników sernik ma delikatny i aksamitny smak.
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

  • Sernik z musem z białej czekolady - to wyjątkowy pieczony sernik, który wychodzi aksamitny i równy jak stół. Po upieczeniu wykładamy na niego mus z białej czekolady. Jest idealny w smaku. Więcej przepisów na serniki z musem znajdziesz TUTAJ.
Sernik z musem z białej czekolady

Sernik z musem z białej czekolady

  • Sernik puszysty - to sernik tradycyjny, przygotowany z dużą ilością jajek.
Puszysty sernik śmietankowy

Puszysty sernik śmietankowy

  • Sernik z mandarynkami - to ekspresowy w przygotowaniu sernik z delikatną masą serową, soczystymi mandarynkami i chrupiącym ciastem.
Sernik z mandarynkami

Sernik z mandarynkami

  • Sernik pistacjowy zebra - delikatny, mazisty, kremowy. Idealny dla fanów pistacji i osób lubiących niebanalne wypieki.
Sernik zebra pistacjowa

Sernik zebra pistacjowa

  • Sernik kajmakowy - sernik dla wielbicieli krówek. Sernik jest kremowy, wprost rozpływa się w ustach.
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

  • Sernik biały puch - to sernik przygotowany z dużą ilością białek. Jest puszysty i kremowy.
Sernik biały puch (na samych białkach)

Sernik biały puch (na samych białkach)

  • Sernik z czekoladą karmelową - pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie, który zawiera czekoladę karmelową. Udekorowany jest polewą również z czekolady karmelowej.
Sernik z czekoladą karmelową

Sernik z czekoladą karmelową

  • Sernik z rosą - Sernik ten składa się z kruchego ciasta, masy serowej i pianki bezowej, na której pojawia się złota rosa.
Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik zebra z nutellą

Sernik zebra z nutellą

  • Sernik baskijski - odkąd przygotowałam go po raz pierwszy to gości u nas w każde święta i rodzinne spotkania. Bez spodu, bardzo prosty do przygotowania, przepyszny!
Sernik baskijski

Sernik baskijski

  • Sernik chałwowy - sernik dla wielbicieli chałwy - delikatny w smaku, kremowy, nie za słodki.
Sernik chałwowy

sernik, chałwa, sernik chałwowy, na słodko, ciasto, ciasteczka digestive

  • Sernik mascarpone - To pyszny cytrynowy sernik przygotowany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem białej czekolady, z serków mascarpone i gęstego jogurtu naturalnego. Idealnie kremowy.
Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

Cytrynowy sernik mascarpone z białą czekoladą

MAKOWCE

Makowiec to także obowiązkowa propozycja na naszym świątecznym stole. Mama przygotowuję tradycyjny zawijany makowiec. Ja natomiast przygotowuję makowiec w odmienionej formie:

  • Makowiec w pieluszkach - ten makowiec wymaga większego wkładu pracy. kruche blaty ciasta przełożone są kremem budyniowym, w którym zatopione są rolady makowe. Po 2-3 dniach ciasto smakuje wspaniale.
Makowiec w pieluszkach

Makowiec w pieluszkach

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

Kruche ciasto z makiem i budyniową pianką

  • Makowiec warstwowy - to makowiec wywodzący się z kuchni podkarpackiej. Cztery blaty ciasta kruchodrożdżowego przełożone domową masą makową i oblane lukrem. Ciasto bardzo efektowne i całkiem proste do przygotowania.
Makowiec warstwowy

Makowiec warstwowy

Makowiec w cieście cytrynowym

Makowiec w cieście cytrynowym

  • Makowiec biszkoptowy - to bardzo szybki i prosty do przygotowania makowiec. Uwielbiam jego smak, jest miękki i wilgotny.
Makowiec biszkoptowy

Makowiec biszkoptowy

  • Makowiec z bezą - to pyszny makowiec na kruchym cieście zapieczony pod bezową pianką.
Makowiec z bezą

Makowiec z bezą

  • Makowiec zawijany - to makowiec, który zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole. Nie ma świąt bez tego makowca! Mięciutkie ciasto drożdżowe, polane lukrem, z pyszną domową masą makową – pycha.
Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

MAZURKI

Niestety w naszych stronach nie było tradycji na przygotowywanie na święta mazurków. Staram się tę tradycję wprowadzać. Stąd na blogu znajdziecie niewiele mazurków, ale ta galeria poszerza się co roku

  • Mazurek pistacjowy - mamy tutaj kruchy spód, przepyszne nadzienie przygotowane z białej czekolady, pasty pistacjowej i śmietanki kremowej, konfiturę malinową dla przełamania słodyczy i piękną dekorację.
Mazurek pistacjowy

Mazurek pistacjowy

  • Mazurek karmelowy - mamy tutaj kruchy spód, przepyszne nadzienie przygotowane z czekolady karmelowej i śmietanki, konfiturę malinową dla przełamania słodyczy i nowoczesną dekorację.
Mazurek karmelowy

Mazurek karmelowy

  • Mazurek owsiany - jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut. Wystarczy w jednej misce ubić pianę z białek, a w drugiej utrzeć żółtka z cukrem pudrem i masłem. Następnie dodać suche składniki i wymieszać. Ciasto piecze się krótko. W tym czasie można przygotować polewę czekoladową i ozdoby do dekoracji.
Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

  • Mazurek jaglano-kokosowy - Ten mazurek należy do tych "nowoczesnych". Zamiast tradycyjnego kruchego ciasta mamy ciasto przygotowane z mąki jaglanej. Tradycyjny budyń ugotowałam na mleczku kokosowym. Wierzch mazurka udekorowałam wiórkami kokosowymi i pestkami granatu.
Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

Mazurek na jaglanym spodzie z budyniem kokosowym i granatem

CIASTA Z KREMEM

Warto, aby na świątecznym stole pojawiło się jedno lub dwa ciasta z kremem. To moje świąteczne hity:

  • Ciasto z makiem i bitą śmietaną - lekkie i piankowe, delikatne w smaku. Ten kolorowy przekładaniec idealnie sprawdzi się na święta czy większe uroczystości rodzinne. Użyj dowolnego koloru galaretki, w zależności od okazji.
Ciasto z makiem i bitą śmietaną

Ciasto z makiem i bitą śmietaną

  • Łabędzi puch - biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym i kremem budyniowym przygotowanym z kajzerek, z dodatkiem wiórek kokosowych.
Ciasto Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch

  • Ananasowiec - delikatne, kremowe ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym z dodatkiem ananasa z puszki i bezą kokosową. Wierzch można dodatkowo udekorować paseczkami z czekolady.
Ciasto Ananasowiec

Ciasto Ananasowiec

  • Cytrynowiec - to lekkie i orzeźwiające ciasto cytrynowe z dwoma rodzajami kremu: budyniowym i śmietankowym. Pięknie się kroi i przechowuje.
Ciasto Cytrynowiec

Ciasto Cytrynowiec

  • Marysieńka - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy orzechowej, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto orzechowe Marysieńka

Ciasto orzechowe Marysieńka

  • Ciasto jajko sadzone na szpinaku - to najmodniejsze ciasto wielkanocne. Proste i szybkie do zrobienia, a takie efektowne. Mamy tutaj szpinakowy biszkopt, krem serowy, który smakuje jak serniczek na zimno oraz połówki brzoskwiń z puszki zatopione w przezroczystej galaretce.
Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Ciasto jajko sadzone na szpinaku

Snickers

Snickers

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto ciemny snickers

Ciasto ciemny snickers

  • Balowe - to ciasto robimy na każde urodziny i imieniny, świetnie zastępuje tort. Mistrzem w jego przygotowaniu stal się mój mąż! Gorąco polecamy!

Ciasto balowe

  • Puszyste ciasto cytrynowe na oleju - Mięciutkie i delikatne w smaku ciasto cytrynowe z chrupiące kruszonką i lukrem - to pyszne ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie potrzebujesz nawet miksera!
Ciasto cytrynowe z kruszonką

Ciasto cytrynowe z kruszonką

  • Ciasto z rogalikami - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z jasnego biszkoptu, kawowego kremu budyniowego, bitej śmietany, rogalików 7days i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto z rogalikami 7days

Ciasto z rogalikami 7days

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

Kokosowiec z kremem ajerkoniakowym

  • Pychotka kokosowa z ananasem - to pyszny przekładaniec z egzotyczną nutą. Znajdziesz tutaj kruche blaty z bezą kokosową. Blaty te przełożone są kremem budyniowym z dodatkiem ananasa z puszki. Ciasto jest rewelacyjne!
Pychotka kokosowa z ananasem

Pychotka kokosowa z ananasem

Murzynek z kremem śmietankowym

Murzynek z kremem śmietankowym

  • Cappuccino z kokosem - to wyśmienite ciasto przekładane składające się z kakaowego biszkoptu, bezy kokosowej, kremu budyniowego z cappuccino i polewy czekoladowej. Zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto cappuccino z kokosem

Ciasto cappuccino z kokosem

  • Pani Walewska czyli ciasto Pychotka - to bardzo popularne ciasto z kuchni polskiej. Dwa kruche blaty posmarowane dżemem porzeczkowym, z bezą, przełożone kremem budyniowym. Niebo w gębie!
Ciasto Pani Walewska (Pychotka)

Ciasto Pani Walewska (Pychotka)

  • Słonecznikowiec - kakaowy biszkopt przełożony kremem karmelowym. Wierzch stanowi posypka ze słonecznika - to jedno z lepszych ciast na blogu.
Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

  • Marchewkowe - coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie ciasta marchewkowego na święta. Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich gości.
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

  • Raffaello - to ciasto bez pieczenia, przygotowane z krakersów przełożonych kremem budyniowym z dodatkiem wiórek kokosowych.
Raffaello

Raffaello

  • Balladyna - to ciasto niczym tort, piękne, wysokie, ładnie się kroi, jest pełne pysznych smaków. Mamy tutaj kakaowy biszkopt, krem serowo-śmietanowy, kajmak, herbatniki kakaowe oraz maliny w galaretce. Wypróbuj także Balladynę z kremem budyniowym.
Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna

Ciasto Balladyna z kremem budyniowym

Ciasto Balladyna z kremem budyniowym

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

MINI WYPIEKI

Staram się co roku przygotowywać dla dzieci mini wypieki - zawsze cieszą się też powodzeniem wśród dorosłych 🙂

  • Ciasteczka z jajeczkami - Czyż nie wyglądają uroczo i kolorowo? ? Aby ożywić wielkanocny stół wystarczy ciastka upiec z dodatkiem czekoladowych jajeczek. Odkąd upiekłam je pierwszy raz rodzina chce, aby ciągle je piec. Tak nam zasmakowały. Ciastka są słodziutkie, kruchutkie, pyszne. Ładnie trzymają kształt. Świetnie się przechowują. Można je upiec spokojnie kilka dni przed Wielkanocą.
Ciasteczka z jajeczkami

Ciasteczka z jajeczkami

  • Wielkanocne bezowe gniazdka - zachwycają oko i podniebienie. Nie znam osoby, która nie lubi bezy. Bezowe gniazdka można upiec kilka dni przed Wielkanocą, a napełnić kremem w dniu podania.
Wielkanocne bezy z kremem i jajeczkami

Wielkanocne bezy z kremem i jajeczkami

  • Piaskowe panienki - czyli babka piaskowa w wersji mini. Idealne do święconki.
Piaskowe panienki

Piaskowe panienki

  • Popękane ciastka cytrynowe - to mięciutkie cytrynowe biszkopciki, które cieszą oko i podniebienie. Dzięki prostemu zabiegowi uszykujemy ciekawą popękana fakturę na ciasteczkach. Ten przepis pojawi się już w niedzielę na blogu, zapraszam!
Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

  • Cynamonowe króliczki - to słynne amerykańskie bułeczki cinnamon rolls przygotowane w stylu wielkanocnym. Mięciutkie i puszyste.
Cynamonowe króliczki

Cynamonowe króliczki

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

  • Mini babeczki czekoladowe - to czekoladowe babeczki z kremem czekoladowym udekorowane jajeczkami cukrowymi, czekoladowymi i czekoladowymi króliczkami. Smakują wyśmienicie, a dzięki ułożeniu w wieniec prezentują się wspaniale i będą ozdobą Twojego świątecznego stołu.
Wielkanocne babeczki z jajeczkami

Wielkanocne babeczki z jajeczkami

  • Ciastka ajerkoniakowe - Są to bardzo proste do przygotowania ciasteczka, które powstają tak jak ciasto ucierane tzn. najpierw ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka, a na końcu suche składniki. Ciastka są przesłodkie, kruche z wierzchu, a miękkie i ciągnące w środku. Coś pysznego! Kropkę nad i stanowi lukier ajerkoniakowy i dekoracja z (jadalnych) płatków róży.
Ciasteczka ajerkoniakowe

Ciasteczka ajerkoniakowe

  • Babeczki jogurtowo-cytrynowe - dzięki dodatkowi jogurtu są wilgotne, a cytryna sprawia, że są orzeźwiające. Na pewno nie skończycie na jednej babeczce i sięgnięcie po następną, bo są tak dobre
Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Wielkanocne ciasteczka serowe zajączki

Wielkanocne ciasteczka serowe zajączki

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

  • Babeczki wielkanocne z jajeczkami - Babeczki te będą pięknie prezentowały się na świątecznym stole. Są lekkie i puszyste, udekorowane klasycznym kremem maślanym.
Wielkanocne babeczki z niespodzianką

Wielkanocne babeczki z niespodzianką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź