Mazurek karmelowy

Witam w "Weekendowej Cukierence" w ostatni weekend przed świętami wielkanocnymi. Na Wielkanoc zwykle pieczemy mazurki, babki, serniki i ciasta z kremem. I powiem Wam szczerze, że nie znajdziecie na moim blogu za dużo mazurków. Nie piekło się ich w mojej rodzinie. U męża także nie, zwykle była to babka gotowana. Postanowiłam, że w naszym domu wprowadzimy tradycję mazurków. Przecież mazurek to takie polskie, proste i dekoracyjne ciasto.

Mazurek z czekoladą karmelową

Mazurek z czekoladą karmelową

Dziś chce Wam zaproponować OBŁĘDNE połączenie kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym przygotowanym ze śmietanki kremowej i czekolady karmelowej. Pewnie zauważyliście, ale bardzo lubię i często wykorzystuje ten rodzaj czekolady w wypiekach. Dla przełamania słodyczy czekolady dołożyłam jeszcze konfiturę malinową. Dekoracja to czekoladowe kuleczki, precelki i suszone maliny. Wyszło prze-pysz-nie! Zakochacie się w tym smaku, obiecuję.

To mazurek i dla dzieci i dla dorosłych. Bardzo wszystkim smakował.

Mazurek z czekoladą karmelową

Mazurek z czekoladą karmelową

A przed świętami na blogu znajdziecie jeszcze przepis na mazurek pistacjowy. Także zakupcie pastę pistacjową, bo przyda się do tego przepisu. Wcześniej przepis na ten mazurek pojawi się na moim Instagramie, zapraszam!

Więcej przepisów na mazurki

Mazurek karmelowy

Mazurek karmelowy

Pyszny i dekoracyjny mazurek idealny na święta wielkanocne. Kruchy spód, idealnie karmelowe słodkie nadzienie przełamane kwaśnymi malinami. Pokochacie ten smak!

Mazurek karmelowy

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD:
  • 190g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g),
  • NADZIENIE KARMELOWE:
  • 240g czekolady karmelowej,
  • 100g śmietany kremówki 30%,
  • DODATKOWO:
  • 3-4 łyżki konfitury malinowej,
  • DEKORACJA:
  • maltesers,
  • precelki,
  • kuleczki białej czekolady,
  • maliny liofilizowane

Przygotowanie:

KRUCHY SPÓD: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z  cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Spód do mazurka wielkanocnego - składniki

Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na duże koło o grubości 5mm. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

Spód do mazurka wielkanocnego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia.

NADZIENIE KARMELOWE: Czekoladę karmelową rozpuszczamy w śmietance kremowej. Są na to dwa sposoby:

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

* Jeśli nie możesz nigdzie dostać czekolady karmelowej to zastąp ją 225g białej czekolady.

** Czekoladę karmelową używam marki Wedel (do kupienia w większych supermarketach).

Gdy nadzienie karmelowe zacznie gęstnieć to wylewamy je na mazurka.

ZŁOŻENIE CIASTA: Kruchy spód smarujemy równomiernie konfiturą malinową. Można zamiennie użyć także dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wylewamy lekko gęstniejące nadzienie karmelowe. Delikatnie wyrównujemy, ale masa sama powinna się ładnie wyrównać. Odstawiamy do lodówki na kwadrans. Wyjmujemy i dekorujemy. Warto udekorować zanim masa nam zastygnie wówczas dekoracje ładnie się przykleją.

Mazurek przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Mazurek karmelowy

Mazurek karmelowy

Jeśli przygotujesz mazurek karmelowy to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





8 komentarzy

  1. Jest i u mnie- pychotka🤤

    • cukiereczek

      Piękny wyszedł ☺️

      • Cudowny, szybki i łatwy w przygotowaniu

        • cukiereczek

          Dzięki! Piękny wyszedł ☺️

  2. U mnie z domową konfiturą z czarnej porzeczki osobiście uważam, że czarna porzeczka i karmel to duet idealny 😌 przepis jest prosty, a smak jest 👌🏻

    • cukiereczek

      Piękny wyszedł ☺️ Dziękuję ♥️

  3. Mazurek łatwy, kruchy, przepyszny!!!
    Takiego przepisu właśnie szukałam😊
    Polecam❤️

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź