Mazurek owsiany

Zapraszam świątecznie do "Weekendowej Cukierenki" na oryginalnego mazurka. Jest to mazurek owsiany. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut. Wystarczy w jednej misce ubić pianę z białek, a w drugiej utrzeć żółtka z cukrem pudrem i masłem. Następnie dodać suche składniki i wymieszać. Ciasto piecze się krótko. W tym czasie można przygotować polewę czekoladową i ozdoby do dekoracji. Polewa czekoladowa powstaje z połączenia śmietanki 30% i mlecznej czekolady. Mój mazurek udekorowałam posypką czekoladową, karmelowymi kuleczkami i suszonymi płatkami róży.

Mazurek owsiany smakuje wybornie i prezentuje się pięknie. Jest słodki, podzielny, bardzo ładnie się kroi. Zazwyczaj mazurki przygotowujemy na kruchym cieście więc myślę, że tym wypiekiem na pewno pozytywnie zaskoczycie rodzinę.

Kochani życzę Wam pięknych świąt wielkanocnych!

Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

SKŁADNIKI:

  • 200g płatków owsianych górskich,
  • ½ szklanki wrzącej wody,
  • 30g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 100g cukru pudru,
  • 50g miękkiego masła,
  • 80g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 100g białej czekolady,
  • DODATKOWO:
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 50g płynnej śmietanki 30%,
  • Czekoladowe posypki,
  • Kuleczki karmelowe,
  • Suszone płatki dzikiej róży,

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i odstawiamy na 15 min. Czekoladę białą kroimy w małą kostkę.

Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i cukier puder ucieramy mikserem przez kilka minut tzn. do powstania puszystej masy jajecznej. Dodajemy miękkie masło i ucieramy jeszcze 2 minuty. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, skórkę pomarańczową oraz białą czekoladę i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy i przygotowujemy polewę. Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce razem ze śmietanką. Podgrzewamy razem w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) i mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęstą polewę czekoladową. Otrzymaną polewę wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy czekoladową posypką, kuleczkami karmelowymi i płatkami dzikiej róży.

Życzę smacznego!

Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

Mazurek owsiany

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij