Uwielbiam przygotowywać babki, bo są proste do zrobienia, a zachwycają wyglądem. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje jedną z najlepszych babek na blogu - pomarańczową z żurawiną. Prezentuje się przepięknie, a smakuje fenomenalnie!
To pomarańczowe ciasto babkowe smakuje tak pysznie, że już nie mogę się doczekać aż przygotuje z niego muffiny. Jest niezwykle proste do zrobienia. Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem. Następnie łączymy je z mokrymi i suchymi składnikami. Na sam koniec dodajemy żurawinę i skórkę z pomarańczy. Babkę możecie upiec w dowolnej formie. W zależności od wielkości może piec się kilka minut krócej lub dłużej. Babkę polewamy po wystygnięciu pomarańczowym lukrem przygotowanym ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Nie rezygnujcie z niego. Świetnie współgra z mięciutkim ciastem babkowym. Kropkę nad i stanowi dekoracja ocukrzoną żurawiną. Taka żurawina w cukrze jest prosta i szybka do zrobienia. Poniżej opisałam dokładnie jak ją przygotować.
Jeśli uwielbiacie moje sycylijskie ciasto pomarańczowe to i ta babka skradnie Wasze podniebienia. Nie zastanawiajcie się dłużej i życzę smacznych wypieków.
Szczerze powiedziawszy, to babka ta pasuje idealnie do świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Świeżą żurawinę można kupić zimą, ale w babcie tej idealnie sprawdzi się także suszona czy mrożona.
Składniki na babkę pomarańczową z żurawiną
Aby przygotować babkę pomarańczową potrzebujesz:
- jajka i maślankę - nadają babce idealnej wilgotności i równoważą jej słodycz. Koniecznie wyjmij je wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
- mąkę pszenną,
- masło - o zawartości 82% tłuszczu. Najlepsze wypieki są na maśle, nie margarynie.
- olej - używam oleju rzepakowego,
- proszek do pieczenia i sodę - używam dwóch rodzajów spulchniaczy. Sodę często stosuje się przy użyciu maślanki.
- świeżo startą skórkę z pomarańczy,
- żurawinę - najlepsza będzie świeża. Aby żurawina nie opadła w cieście to oprószamy ją wcześniej mąką.
- lukier i żurawina w cukrze - do dekoracji.
Jak przygotować babkę pomarańczową z żurawiną?
Przygotowanie babki jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - Formę na babkę wysmaruj cienką warstwą masła i oprósz bułką tartą. Odmierz wszystkie składniki. Pamiętaj, aby wyjąć maślankę i jajka min.2h wcześniej z lodówki.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj jajka z cukrem w misie miksera. Następnie dodaj rozpuszczone masło, olej i maślankę. Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia.
- Dodaj suche składniki - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
- Dodaj żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszaj ciasto delikatnie szpatułką.
- Ciasto przelej do formy i upiecz do suchego patyczka. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu zostaw babkę do wystygnięcia: najpierw w formie, a potem na kratce.
Wszystkie składniki na babkę odmierz przy pomocy wagi kuchennej.
Jak przygotować żurawinę w cukrze?
Przygotowanie żurawiny w cukrze jest proste i szybkie. Potrzebujemy:
- 1/2 szklanki wody,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 3 szklanki świeżej żurawiny.
W rondelku umieść 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Dodaj żurawinę, wymieszaj i zdejmij rondelek z ognia. Mieszaj żurawinę przez 1 minutę, aby dokładnie pokryła się cukrowym syropem.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyłóż żurawinę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw ją na 1 h, aby obeschła. Zwróć uwagę,a by każda kuleczka żurawiny była osobno (żeby się nie posklejały). Po tym czasie obtocz żurawinę w pozostałym cukrze (1 szklanka).
Tak przygotowaną żurawinę przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli żurawina po kilku dniach nabierze wilgoci to ponownie obtocz ją w cukrze.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę użyć suszonej żurawiny?
Tak. Wówczas należy ją wcześniej namoczyć w soku pomarańczowym na 15 minut. Powinna w tym czasie zmięknąć. Następnie żurawinę odsączamy na sicie.
Czy mogę użyć mrożonej żurawiny?
Tak. Mrożona żurawina również świetnie sprawdzi się w tym przepisie. Nie ma potrzeby jej wcześniejszego rozmrażania. Dodajemy ją zamrożoną.
Co to znaczy "piecz do suchego patyczka"?
Czas pieczenia może się różnić kilka-kilkanaście minut w zależności od rodzaju piekarniku, Dlatego w przepisach bardzo często podaje się, aby piec do suchego patyczka. Gdy czas pieczenia kończy się to otwieramy piekarnik i długi patyczek do szaszłyków wkładamy w ciasto. Wyjmujemy. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek wyjdzie mokry surowym ciastem to wypiek potrzebuje jeszcze kilku-kilkanastu minut. Patyczek wbijam najczęściej w kilku miejscach, aby mieć pewność, że ciasto jest na pewno upieczone.
Jak wyjąć babkę z formy?
Gdy babka się upiecze to wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 15 minut. Następnie przyłóż do niej kratkę. Odwróć formę razem z kratkę - trzymając je razem. Pamiętaj o założeniu rękawic kuchennych, bo forma będzie jeszcze gorąca. Podnieść formę do góry. Babka powinna łatwo "wyjść z formy". Jeśli tak się nie stanie to postukaj w formę w kilku miejscach. Odstaw babkę do całkowitego wystudzenia.
Moja babka się rozpadła, dlaczego?
Powodów może być kilka:
- Być może babka za szybko została wyjęta z formy. Koniecznie trzeba odczekać kwadrans po upieczeniu.
- Forma na babkę nie była wysmarowana masłem i bułką tartą. Koniecznie trzeba to zrobić. Inną opcją jest użycie silikonowej formy na babkę. Nie wymagają one żadnego wcześniejszego smarowania.
Więcej przepisów na babki:
Doskonały smak i konsystencja, a przy tym imponujący wygląd. Pokochasz te babkę od pierwszego kęsa, obiecuję!
Babka pomarańczowa z żurawiną
Składniki:
- CIASTO:
- 2 jajka,
- 200g cukru (1 szklanka),
- 115g masła,
- 50ml oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 160ml maślanki (2/3 szklanki),
- 250g mąki pszennej,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 125g świeżej żurawiny + 1 łyżeczka mąki,
- LUKIER:
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- około 2/3 szklanki cukru pudru,
- ewentualnie skórka starta z pomarańczy,
- DEKORACJA:
- żurawina w cukrze,
- rozmaryn,
- skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żurawinę świeżą mieszamy z mąką i odstawiamy na bok.
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 3-5 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wlewamy po kolej rozpuszczone masło, olej, ekstrakt z wanilii, a na końcu maślankę i miksujemy krótko, na małych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, na małych obrotach miksera.Dodajemy żurawinę i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy szpatułką delikatnie, tylko do połączenia. Ciasto jest gotowe. Przelewamy je do formy na babkę. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę zostawiamy na 15 minut w formie. Następnie odwracamy ją i delikatnie zdejmujemy formę. Pozwalamy jej stygnąć na kratce. Gdy ostygnie to polewamy ją lukrem pomarańczowym i dekorujemy żurawiną w cukrze. Życzę smacznego!
LUKIER: Do miseczki wlewamy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (mniej więcej o konsystencji gęstej śmietany). Do lukru możemy dosypać świeżo startą skórkę z pomarańczy. Gdyby lukier nie był jeszcze odpowiednio gęsty to dosypujemy więcej cukru pudru.