Popękane ciasteczka cytrynowe

Bardzo prosty przepis na domowe ciasteczka cytrynowe dziś w "Weekendowej Cukierence". Z pewnością każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem. Składniki łączymy szybko w misce, a później formujemy kuleczki, które obtaczamy w cukrze pudrze. To dzięki temu zabiegowi ciastka po upieczeniu mają piękną popękaną fakturę, która cieszy oko. Bardzo ważną sprawą jest chłodzenie wcześniej ciasta. Od razu po przygotowaniu ciasto jest dość klejące, ale po 1h spędzonej w lodówce można bez problemu uformować ciastka.

Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Ciastka smakują jak najlepsze cytrynowe biszkopciki. Są mięciutkie i aromatyczne. Zróbcie od razu dwie porcje, bo bardzo szybko znikają z talerza. Następnego dnia aromat cytrynowy czuć jeszcze bardziej niż pierwszego. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie zrobiły się twarde.

Z tego przepisu możecie także zrobić pomarańczowe popękane ciasteczka zastępując skórkę cytryny skórką startą z pomarańczy, a barwnik żółty - pomarańczowym. Jeśli nie macie barwnika to nic nie szkodzi. Nie wypływa on na walory smakowe, ale wizualne ciastek.

Więcej przepisów na ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Składniki (16 sztuk):

  • 1 jajko r. M,
  • skórka starta z 2 cytryn,
  • 30g miękkiego masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 105g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego,
  • DODATKOWO:
  • około 50g cukru pudru,

Przygotowanie:

W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i odrobinę barwnika spożywczego (można go pominąć jeśli nie mamy). Dodajemy jajko, świeżo startą skórkę z cytryn i miękkie masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i umieszczamy w lodówce na 1h do schłodzenia. Ciasto będzie klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki.

Jeśli nie mamy czasu to ciasto można trzymać w lodówce dłużej, do 2 dni. A wyjąć kiedy nam pasuje czyli tuż przed formowaniem kulek do pieczenia.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 20g każda). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Każdą z kulek obtaczamy w dodatkowym cukrze pudrze i układamy na blaszce z piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut. Życzę smacznego!

Od razu po upieczeniu ciastka będą miękkie. Czekamy aż ostygną, aby zdjąć je z blachy. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Inspiracja

Jeśli przygotujesz popękane ciasteczka cytrynowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Ciasteczka wyszły obłędne!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  2. Próbowałem… choć nie zgadłem z kolorem… Bardziej odpowiednia jest pomarańcza lub mandarynka…Dzięki za pomysł…

    • cukiereczek

      Dzięki! Polecam się 🙂

Zostaw odpowiedź