Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)

Kolejna babka cytrynowa w "Weekendowej Cukierence". Przypomnę tylko, że na blogu znajdziecie już:

Tym razem głównym składnikiem babki jest serek homogenizowany. To puszyste i wilgotne ciasto pasuje idealnie do szklanki herbaty lub kawy. Jest idealne na wielkanocny stół, a także jako ciasto na weekend.

Babka cytrynowa jest prosta do przygotowania. Jeśli posiadamy mikser planetarny to zrobi on za nas praktycznie cała robotę. Przygotowujemy ją tak jak ciasto ucierane tzn. ucieramy najpierw masło z cukrem, następnie krótko z żółtkami. Na sam koniec dodajemy serek i suche składniki i krotko mieszamy. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Gdy ostygnie to wyciągamy ją z foremki i polewamy lukrem. Niech Was nie przeraża duża ilość proszku do pieczenia. Nie jest on wyczuwalny w cieście. Babka jest bardzo smaczna, wilgotna, puszysta. Długo utrzymuje świeżość.

Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)

Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 3 jajka,
  • 250g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego,
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150g masła,
  • 250g serka homogenizowanego waniliowego,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, że używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kisiel i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Dodajemy suche składniki oraz serek homogenizowany i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem za pomocą szpatułki.

Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy. Użyłam silikonowej formy na babkę z kominem o średnicy 25cm i wysokości 9cm.

Babkę pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmujemy ją i polewamy lukrem. Lukier przygotowujemy z 3 łyżek mleka wymieszanych z 15-18 łyżkami cukru pudru. Dowolnie dekorujemy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Babką oprószyłam dodatkową kandyzowaną tartą skórką cytrynową (kupioną w Lidlu) i udekorowałam czekoladowymi jajeczkami m&ms.

Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)

Babka cytrynowa (z serkiem homogenizowanym)





8 komentarzy

  1. Jak dużą foremkę Pani użyła?

    • cukiereczek

      Formę o średnicy 25cm, a wysokości 9cm.

  2. Super przepis! Polecam spróbować.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 🙂

  3. Cześć:) przymierzam się do niej na święta. A mogę wiedzieć jaką średnicę ma foremka? Czy takie z kominem są raczej standardowe? Będę wdzięczna za odpowiedź:)

    • cukiereczek

      Cześć,
      Użyłam foremki silikonowej z kominem o średnicy 25cm, a wysokości 9cm. To raczej jedna z większych foremek.
      Pochwal się koniecznie wypiekiem 🙂

  4. Babka wygląda przepysznie 🙂 Z przyjemnością wypróbuję przepis.

    • cukiereczek

      Polecam, bo jest pyszna 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij