Co przygotować z mięsa mielonego?

Często w prywatnych wiadomościach pytacie mnie co można przygotować z mięsa mielonego. Znudziły się już Wam kotlety mielone, pulpety oraz gołąbki. W dzisiejszym poście zaprezentuję Wam kilka pomysłów na mięso mielone wieprzowe i drobiowe 🙂

Mięso mielone jako składnik zupy

Mięso mielone coraz częściej dodawane jest do wszelkiego rodzaju zup. Jest m.in. składnikiem bardzo popularnej zupy gołąbkowej, czyli zupy przypominającej w smaku gołąbki. Jej głównymi składnikami są oczywiście: kapusta, ryż, mięso mielone i pomidory. Zupa jest sycąca, z powodzeniem zastępuje drugie danie.

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

W bardzo podobny sposób przygotowałam zupę z brukselką, którą również polecam. Jest to taka jesienna wersja zupy gołąbkowej.

Zupa z brukselką, mięsem mielonym i ryżem

Zupa z brukselką, mięsem mielonym i ryżem

Trzecią propozycją na zupę jest zupa wywodząca się luźno z kuchni amerykańskiej. Mianowicie mowa o zupie cheesburgerowej. Jest to zupa bardzo pyszna, ale bardzo kaloryczna. Oczywiście raz na jakiś czas nie zaszkodzi jeśli zjemy coś kalorycznego 🙂 Smakiem naprawdę przypomina cheesburgera.

Zupa cheesburgerowa

Zupa cheesburgerowa

Czwarta propozycja na zupę z mięsem mielonym to delikatna zupa z białych szparagów podana z mięsnymi pulpecikami. Mówię Wam, niebo w gębie 😉 Przygotujcie ją koniecznie w sezonie na szparagi 😉

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Mięso mielone jest też głównym składnikiem bardzo popularnej zupy serowej. Zupa jest pyszna, podaję ją z bagietką.

Zupa serowa

Zupa serowa

Mięso mielone w zapiekance

Mięso mielone najczęściej używam do przygotowania bardzo prostej zapiekanki z sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i serem - czyli kokardki zapiekane pod beszamelem. Zapiekanka stanowi sycący obiad dla kilku osób. Na pewno zasmakuje dzieciom.

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Mięso mielone jest też głównym składnikiem greckiej zapiekanki - musaki, którą przygotowałam na bazie cukinii.

Musaka cukiniowa

Musaka cukiniowa

Chcę Wam gorąco polecić mięso mielone w wytrawnym placku do barszczu. Jest to placek przygotowany na bazie kruchego ciasta. Jest świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Wśród składników znajdziecie także jajka i pieczarki.

Placek do barszczu

Placek do barszczu

Moją czwartą propozycją jest zapiekanka w cieście francuskim w stylu orientalnym. W jej skład wchodzi m.in. kolorowa papryka, a także ser feta. Polecam orientalny zawijaniec z fetą osobom lubiącą kuchnię orientalną.

Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą

Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą

Mięso mielone jako farsz do naleśników

Nie ma wątpliwości, że mięso mielone świetnie pasuje do naleśników. Dużym zainteresowaniem cieszą się na blogu naleśniki meksykańskie. Nic dziwnego, są naprawdę pyszne. Co najważniejsze, możemy je przygotować wcześniej, ułożyć w naczyniu, posypać serem i schować do lodówki. Wystarczy je później tylko zapiec i smaczny obiad mamy gotowy.

Ciekawym pomysłem możemy być przygotowanie meksykańskiego torcika - czyli zapiekanki naleśnikowej. Naleśniki układamy w tortownicy, przekładamy mięsnym sosem i serem. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w nim 🙂

Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

Moja trzecia propozycja na naleśniki z mięsem mielonym jest równie smaczna co dwie poprzednie. To połączenie mięsa mielonego i kiszonej kapusty. Przygotowując je nie sądziłam, że aż tak będą mi smakować. Możne zjeść je same, z ketchupem lub sosem pomidorowym. Będzie pasował do nich także czerwony barszcz.