Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Na blogu rusza właśnie Tygodniowy Maraton Naleśnikowy 🙂 Codziennie zaprezentuję Wam przepis na inne naleśniki. Będą naleśniki na wytrawnie i na słodko, z mięsem oraz jarskie - na pewno każdy znajdzie coś dla siebie 🙂 Zapraszam do śledzenia bloga.

Nasz Tygodniowy Maraton Naleśnikowy rozpoczynają naleśniki z kuchni polskiej - kwaśne, dzięki kiszonej kapuście i sycące. Te naleśniki smakują wyśmienicie podane z sosem pomidorowym lub ketchupem. Myślę, że pasowałby do nich także kubek czerwonego barszczu. Uważam, że takie naleśniki mogą stanowić codzienny obiad, ale także warto je podać na rodzinnych imprezach.

Są tanie w przygotowaniu. Nadzienie możemy przygotować dnia poprzedniego. Farsz smakuje nawet jeszcze lepiej, gdy smaki się przegryzą. Następnego dnia wystarczy go tylko podgrzać i nadziać nim naleśniki.

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • NALEŚNIKI (20-24 sztuk):

  • 4 jajka,

  • 4 szklanki mąki,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 3 szklanki mleka,

  • 3 szklanki wody,

  • 4 łyżki oleju,

  • NADZIENIE:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

  • garść suszonych grzybów,

  • 2 cebule,

  • 4 ząbki czosnku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Słodka papryka,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziela angielskie,

  • 4 ziarna czarnego pieprzu,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy w ciepłej wodzie i odciskamy. Następnie drobno ją siekamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, suszone grzyby oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości kapusty (około 30 minut). Gdy kapusta zmięknie odkrywamy ją i odparowujemy jeszcze przez chwilkę nadmiar płynu. Z kapusty wyjmujemy grzyby oraz liście laurowe i ziarna przypraw. Grzyby siekamy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na rumiano mięso mielone.

Do duszonej kapusty dodajemy podsmażone mięso i posiekane grzyby. Całość podgrzewamy jeszcze 5 minut doprawiając do smaku.

Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia. Naleśniki zwijamy w rulon i podajemy.

Naleśniki podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu pomidorowego czy ketchupu.

Życzę smacznego

Uwaga:


1) Do farszu możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki.

2) Do nadzienia możemy dodać również 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dodajemy go pod koniec duszenia farszu.




3) Naleśniki możemy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i zapiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym

Naleśniki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym





2 komentarzy

  1. mięsa mielonego nie łączyłam jeszcze z kapustą, wyglądają pysznie 🙂

  2. Tylko odsmażyć w bułce tartej i mamy moje ukochane krokiety 😉

Zostaw odpowiedź