Mięsne gniazdka z jajkiem

Nowy Rok trzeba zacząć z rozmachem więc ja Wam dziś zaproponuję kotlety mielone z pomysłem czyli mięsne gniazdka z jajkiem 🙂
Nie miałam większych problemów z ich przygotowaniem. Największa trudność to dokładne obtoczenie ich w bułce tartej i usmażenie na patelni tak, aby nie straciły swojej pierwotnej formy.
Takie mięsne gniazdka prezentują się bardzo efektownie więc możemy je podać na wystawny obiad, ugościć znajomych czy też zjeść codzienny obiad w niecodzienny sposób.
Składniki:
  • mięso mielone 250 g,
  • 4 jajka,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na patelni. Do miski wkładamy mięso mielone. Dodajemy przestygniętą cebulę, posiekany koperek, odciśniętą bułkę i jedno jajko. Następnie solimy i pieprzymy do smaku i całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej porcji wychodzą 3 gniazdka. Masę dzielimy na 3 części. Z każdej części formujemy kotlet i lekko go spłaszczamy. Kolejno za pomocą kieliszka robimy spory dołek.

Aby dno kieliszka nie kleiło się do mięsa warto je zwilżyć wodą. Następnie gniazdka obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem. Wykładamy do niej kotlety. W powstałe zagłębienia wkładamy żółtka. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź