Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński to jeden z najbardziej lubianych sosów do makaronu. Jest podstawą spaghetti po bolońsku i lazanii. Powstaje przez długie duszenie pomidorów z mięsem i warzywami.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Drobno siekamy wszystkie składniki, obsmażamy je i powoli dusimy. Włosi dodają do niego również odrobinę mleka pod koniec gotowania, aby złagodzić kwasowość pomidorów. Sos boloński możemy mrozić, nie traci na swoim smaku. Już wkrótce na blogu więcej przepisów z wykorzystaniem tego sosu, zapraszam 🙂

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński (ragù alla bolognese)

SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 150g boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • 500g passaty pomidorowej,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Seler naciowy kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy.

Na patelni obsmażamy boczek, przekładamy go na talerz. Na te samą patelnie przekładamy mięso mielone. Smażymy je na rumiano. Przekładamy do boczku.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę i szklimy ją. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i selera. Smażymy razem kilka minut. Do warzyw dokładamy mięso i boczek, smażymy razem 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu około 3 minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion (lub wodę) oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy. Gotujemy razem około 2 godzin na wolnym ogniu pod przykryciem. W między czasie dodajemy przyprawy. Sos co jakiś czas mieszamy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Sos możemy gotować nawet dłużej 2,5-3h – ewentualnie podlewamy wodą.

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński (ragù alla bolognese)





6 komentarzy

  1. pyszna klasyka 🙂

  2. pychotka :d

  3. ada

    ooo wlasnie na to mam ochote ;d

  4. 🙂

  5. ciekawy przepis

  6. Właśnie się gotuje, ale pachnie w całym domu.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij