Składniki:
- 600g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 150 g kwaśnej śmietany 18%,
- 300ml bulionu,
- 1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
- 4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
- sól,
- pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- olej do smażenia,
Przygotowanie:
Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut, Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem. Życzę smacznego 😉