- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 zupa ogonowa,
- 1 kostka margaryny (250g),
- 1 łyżka śmietany,
- 5 żółtek,
- NADZIENIE:
- 500g mięsa mielonego,
- 500g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1 jajko surowe,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 łyżki bułki tartej,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki i obrane jajka ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuję. Podsmażone pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso, starte jajka, podsmażone pieczarki, bułkę tartą, wbijamy jajko i całość mieszamy. Dodajemy przyprawy i doprawiamy farsz mięsny do smaku.
CIASTO: Mąkę mieszamy z zupą ogonową i proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilę siekamy nożem, a następnie rękoma zagniatamy ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy z nich kule.
Kule z ciasta zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie jedną z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24x36cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i chłodzimy jeszcze chwilkę. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy i rozkładamy na nim farsz. Na farsz wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Delikatnie dociskamy ciasto do farszu. Ciasto górne również nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy 1h w 180 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią aluminiową w trakcie pieczenia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Witam mam zamiar zrobić ten placek do barszczu i mam pytanie zupa ogonowa jakiejś konkretnej firmy? udało mi się kupić Winiary będzie dobra? a tak poza tym chcę pochwalić blok bardzo dużo ciekawych pomysłów. wie już że zagoszczę tu na dłużej. Pozdrawiam
Witam, Tak, zupa ogonowa marki Winiary będzie dobra.
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Zapraszam gorąco do smakowania przepisów i dzielenia się swoją opinią.
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Witam.Najjjjjjjjjjjjjjjpyszniejszy placek jaki jadłam.Na ciepło i na zimno.Goście zachwyceni !!! 🙂 Nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.
Bardzo mi miło ?
Zapisany już dawno przepis i dopiero chcę zrobić. Czy z zupą cebulową zamiast ogonowej też będzie ok? Kolor i smak pewnie się zmieni 🙁 ale niestety w 4 sklepach nie było ogonowej.
Nie wiem, nie próbowałam z cebulową ? Można ewentualnie ten składnik pominąć ?