Placek do barszczu

Zamiast pasztecików do czerwonego barszczu proponuję podać wytrawne ciasto. Jest o wiele szybsze do przygotowania, pięknie się prezentuję i wyśmienicie smakuje. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, lekko podgrzane.
SKŁADNIKI (forma 24x36cm):

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 zupa ogonowa,
  • 1 kostka margaryny (250g),
  • 1 łyżka śmietany,
  • 5 żółtek,
  • NADZIENIE:
  • 500g mięsa mielonego,
  • 500g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko surowe,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki i obrane jajka ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuję. Podsmażone pieczarki studzimy. Do miski wkładamy mięso, starte jajka, podsmażone pieczarki, bułkę tartą, wbijamy jajko i całość mieszamy. Dodajemy przyprawy i doprawiamy farsz mięsny do smaku.

CIASTO: Mąkę mieszamy z zupą ogonową i proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilę siekamy nożem, a następnie rękoma zagniatamy ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy z nich kule.

Kule z ciasta zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie jedną z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24x36cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i chłodzimy jeszcze chwilkę. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy i rozkładamy na nim farsz. Na farsz wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Delikatnie dociskamy ciasto do farszu. Ciasto górne również nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy 1h w 180 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią aluminiową w trakcie pieczenia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

Przy cieście kruchym bardzo ważne jest, aby zimne ciasto wkładać do gorącego piekarnika.




6 komentarzy

  1. Witam mam zamiar zrobić ten placek do barszczu i mam pytanie zupa ogonowa jakiejś konkretnej firmy? udało mi się kupić Winiary będzie dobra? a tak poza tym chcę pochwalić blok bardzo dużo ciekawych pomysłów. wie już że zagoszczę tu na dłużej. Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Witam, Tak, zupa ogonowa marki Winiary będzie dobra.
      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Zapraszam gorąco do smakowania przepisów i dzielenia się swoją opinią.
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

  2. Witam.Najjjjjjjjjjjjjjjpyszniejszy placek jaki jadłam.Na ciepło i na zimno.Goście zachwyceni !!! 🙂 Nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  3. Zapisany już dawno przepis i dopiero chcę zrobić. Czy z zupą cebulową zamiast ogonowej też będzie ok? Kolor i smak pewnie się zmieni 🙁 ale niestety w 4 sklepach nie było ogonowej.

    • cukiereczek

      Nie wiem, nie próbowałam z cebulową ? Można ewentualnie ten składnik pominąć ?

Zostaw odpowiedź