Jak czyścić kurki?

Jest wiele szkół czyszczenia kurek. Jedni zalewają je gorącą wodą z solą, inni oprószają mąką. Ale dla mnie najlepszym sposobem jest ich namoczenie. Sprawdziłam już wielokrotnie, że ten sposób nie wypływa na ich smak.

PRZEPISY NA KURKI

Kurki umieszczam w większej misce lub zlewie. Zalewam zimną wodą i pozostawiam na 30 minut. Po tym czasie kurki przenoszę na sitko, a wodę wylewam. Wlewam czystą wodę i kurki płuczę 1-2 razy. Po takim płukaniu kurki są praktycznie czyste. Ewentualnie jeśli, któraś z nich ma jeszcze czarne brudki to usuwam je pod bieżącą wodą lub zeskrobuje nożykiem. Kurki rozkładam na płasko i pozwalam im obeschnąć.

Pamiętaj, że jeśli chcesz zamrozić kurki to wcześniej je obgotuj. Nigdy NIE MROZIMY SUROWYCH KUREK, bo później są gorzkie.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij