Nadziewka z cukinią

Nadziewka z cukinią to przykład na to, że mięso mielone z odpowiednimi dodatkami może zamienić zwykłą pieczeń rzymską w niesamowitą potrawę.
Jej przyrządzenie wymaga pracy, ale efekt końcowy jest z pewnością tego wart.
Nadziewka z cukinią to jedno z moich sztandarowych dań. Pierwszy raz przyrządziłam ją w sierpniu. Zakochałam się w niej, bo pięknie wygląda i świetnie smakuje - moja rodzina i znajomi byli nią oczarowani.
Mam nadzieję, że oczaruję również Was 🙂

 Składniki:
  • mięso mielone 1 kg,
  • 1 mała cukinia,
  • papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka + 1żółtko,
  • bułka tarta 1 łyżka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy mięso. Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki. Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię. Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego 🙂

Nadziewkę z powodzeniem możemy przygotować na świąteczny stół.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź