Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Uwielbiam przygotowywać mięsa. Uwielbiam zaskakiwać swoich znajomych moimi pomysłami. Uwielbiam niebanalne potrawy. Te cztery zdania wystarczą, aby napisać jak powstały te mięsne babeczki. Z pomysłem upieczenia mięsnych muffinek zanosiłam się już jakiś czas, ale wiedziałam, że będę potrzebowała więcej czasu, aby wszystko wyglądało tak jak sobie wymyśliłam. I udało się 🙂 Babeczki są naprawdę pyszne i bardzo dekoracyjne. Masa mięsna podobna troszkę w smaku do zwykłych mielonych, a ziemniaczane puree jest kremowe dzięki dodatkowi mleka, chciałam je dodatkowo zaostrzyć w smaku dodatkiem musztardy. Całość wieńczy podsmażony boczek i szczypiorek. Pyszne danie 2w1 będzie idealne na rodzinne spotkania czy imprezy, polecam 😉
Składniki:
  • mięso mielone 500g,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść liści szpinaku,
  • 1 jajko,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki bułki tartej+do oprószenia foremek,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • papryka słodka,
  • boczek 50g,
  • szczypiorek cienki,
  • ketchup
Przygotowanie:
 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Liście szpinaku kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, paprykę, szpinak, jajko, bułkę tartą, zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Z masy mięsnej formujemy kulki i wkładamy je do foremki. Wyszło mi 7 kulek. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem ziemniaczany. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy mleko, majonez, musztardę i szczyptę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy do momentu aż masa zrobi się kremowa. Masę ewentualnie doprawiamy jeszcze solą.




Masę przekładamy do szprycy. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy więcej mleka. Aby masa wyciskała się dobrze ze szprycy musi być ciepła. Babeczki mięsne wyjmujemy z piekarnika i wyciskamy na nie krem ziemniaczany. Można polać je jeszcze ketchupem. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy. Szczypiorek siekamy. Babeczki posypujemy boczkiem i szczypiorkiem, Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij