Brokuły to świetny dodatek do obiadu czy składnik wielu sałatek. Ale czy wiesz jak je prawidłowo ugotować, aby pozostały jędrne, nie rozpadały się i zachowały swój piękny, zielony kolor? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi nie, to zapraszam Cię do zapoznania się z moim sprawdzonym sposobem na ugotowanie brokułów.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na potrawy z brokułem.
Brokuły nie wymagają długiej obróbki termicznej. Można ugotować je dość szybko nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Zawierają mało kalorii, bo 35kcal/100g, więc są polecane osobom na diecie. Mają także dużą zawartość błonnika (2,6g w 100g) więc sprawią, że będziemy dłużej syci. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny IG=15, więc są idealne dla osób z cukrzycą. Zdecydowanie warto włączyć je do swojego codziennego menu. Są dostępne w sklepach spożywczych przez cały rok więc dania z brokułem możemy przygotowywać na okrągło. Należy jednak pamiętać, że brokułów nie można jeść "cały czas", bo powodują wzdęcia i gazy.
Kupując brokuła zwróć uwagę czy jest jędrny, świeży i żywo zielony. Jego liście nie powinny mieć żółtych przebarwień, a różyczki powinny być zwarte.
Brokuły podziel na różyczki mniej więcej jednakowej wielkości. Łodygę odetnij. Możesz ją obrać, pokroić w słupki i ugotować razem z różyczkami.
W dużym garnku zagotuj wodę - około 2-2,5litra z 1 płaską łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucamy różyczki brokuła.
Gaz ustawiamy na średni. Zawartość garnka zagotowujemy. Różyczki brokuła gotujemy około 3-5 minut licząc od momentu ponownego zagotowania wody. Brokuły gotujemy bez przykrycia.
* Jeśli chcesz, by brokuły były al dente to gotuj je tylko 1-2 minuty.
Gaz wyłączamy i ugotowane brokuły wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko lub wylewamy na durszlak. Brokuły od razu polewamy obficie zimną wodą, aby je zahartować. Zachowają wówczas swój piękny, zielony kolor.
Drugim sposobem jest umieszczenie ugotowanych brokułów w misce z zimną wodą na 1 minutę. Do miski z wodą można wrzucić kilka kostek lodu. Po tym czasie wyjmujemy je z wody na sitko i pozwalamy im obcieknąć. Dodatkowo, gdy obciekną to różyczki możesz delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tak ugotowane brokuły podaje najczęściej jako dodatek do pieczonego mięsa. Bardzo lubimy je na piątkowy obiad - łosoś pieczony, ryż i brokuł.
A poniżej kilka propozycji, do których możesz wykorzystać ugotowane brokuły:
- Kurczak generała Tso podany z ryżem i ugotowanym brokułem
- Sałatka brokułowa z jabłkiem
- Sałatka brokułowa z fasolką szparagową