- makaron kokardki 350g,
- 2 małe cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- mięso mielone 300g,
- pomidory krojone w puszce 400g,
- ser żółty 150g,
- koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki,
- bazylia 1 łyżeczka,
- oregano 1/2 łyżeczki,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- papryka słodka 1/2 łyżeczki,
- SOS BESZAMELOWY:
- 400 ml mleka,
- 1/3 szklanki mąki,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz, gałka muszkatołowa
Tak powstałą masę chwilkę podsmażamy, a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego i układamy połowę podsmażonego mięsa. czynność powtarzamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 piekarniku około 15-20 minut, do momentu aż ser nam się zarumieni. Smacznego 🙂
Zapiekanka w moim wydaniu z przepisu Pani Kasi 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂