Kokardki zapiekane pod beszamelem

Dla tych wszystkich, którym deszcz i brzydka pogoda pokrzyżowała majówkowe plany polecam pyszną zapiekanką. U mnie ta zapiekanka zniknęła w kilka minut z naczynia, aż żałowaliśmy, że nie ma jej więcej. Jest tam wszystko co lubię najbardziej: makaron, mięso mielone i sos pomidorowy. Na to warstwa sera ..... mniam 😉 Co więcej, taki zgrabny makaron na pewno zachęci dzieci do zjedzenia tej zapiekanki.
Składniki:
  • makaron kokardki 350g,
  • 2 małe cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mięso mielone 300g,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • ser żółty 150g,
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • SOS BESZAMELOWY:
  • 400 ml mleka,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy je na rumiano. Do mięsa wlewamy pomidory, dodajemy bazylię i oregano (warto rozetrzeć je w rękach, aby wydobyć z nich aromat), koncentrat pomidorowy i całość smażymy do momentu aż część płynu odparuję. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na początek roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.

Tak powstałą masę chwilkę podsmażamy, a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego i układamy połowę podsmażonego mięsa. czynność powtarzamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 piekarniku około 15-20 minut, do momentu aż ser nam się zarumieni. Smacznego 🙂

2 komentarzy

  1. Meg

    Zapiekanka w moim wydaniu z przepisu Pani Kasi 🙂

    DSC04081

    • cukiereczek

      Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij