- 1 duża cukinia lub 2 małe,
- fasola biała 50g,
- mięso mielone wieprzowe 250g,
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- groszek zielony 75g,
- pomidory krojone w puszce 400g,
- kukurydza 4 łyżki (około 1/3 puszki),
- żółty ser 200g,
- sól,
- pieprz,
- chili 1/3 łyżeczki,
- bazylia 1 łyżeczka,
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu aż się zarumieni. Wówczas wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy chwilkę. Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość do momentu aż warzywa zmiękną i część wody odparuję, sos zgęstnieje. W między czasie dodajemy bazylię, paprykę słodką i chili, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień dodajemy fasolę i kukurydzę, chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser. Całość mieszamy.
2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania wierzchu. Z cukinii usuwamy środek za pomocą łyżki. W środek wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem cukinię posypujemy startym serem. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂