Danie jest lekkie, smakowite i łatwe w przygotowaniu, a przy tym bezglutenowe. Zapraszam na czwarty przepis w Maratonie Makaronowym. Jest to makaron przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Podajemy je od razu po przygotowaniu. Niestety nie nadaje się do odgrzewania (wówczas w makaron wsiąka sos). Przepis na podstawie Kwestii Smaku.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 2 świeże brokuły,
- 500g mięsa mielonego drobiowego (np. z indyka),
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki startego imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 2/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
- Sok z 2 limonek,
- 8 łyżek sosu sojowego,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 200-250g makaronu ryżowego wstążki,
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Świeże brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy brokuły, ponownie zagotowujemy. Gotujemy je 4-5 minut na średnim ogniu. Od razu po ugotowaniu przekładamy je na 1 minutę do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania. Wówczas pozostaną jędrne i chrupiące. Brokuły osuszamy na durszlaku.
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone mieszamy z cebulą, czosnkiem, startym imbirem, posiekaną drobno papryczką chili i białym pieprzem. Odstawiamy je na 15 minut.
W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso mielone przez 10 minut. Następnie dodajemy brokuły oraz sok z limonki, mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Danie rozkładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem. Możemy skropić je dodatkową jeszcze odrobiną sosu sojowego.
Życzę smacznego 🙂
takie dania w orientalnym klimacie bardzo mi smakują 🙂
ja też uwielbiam takie dania 😉