Leczo z mięsem mielonym

Przedstawiam Wam pomysł na bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Mianowicie mowa o leczo z dodatkiem mięsa mielonego. Takie leczo przygotowuję jeszcze częściej niż to tradycyjne z kiełbasą. Czasem do potrawy dodaję również boczek. Taką paprykową potrawkę podaję z ryżem. Uwielbiamy ją. Całe danie przygotowuję tak samo jak tradycyjne leczo, ale podczas duszenia papryki zastępuję większość kiełbasy mięsem mielonym.




Leczo z mięsem mielonym

Leczo z mięsem mielonym

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 8 kolorowych papryk (około 1,7kg),

  • 2 duże cebule,

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

  • 100g cienkiej kiełbasy,

  • 2 puszki krojonych pomidorów(2x400g),

  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,

  • ½ - 1 łyżeczka ostrej papryki,

  • ½ - 1 szklanki wody,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Na osobnej patelni obsmażamy mięso mielone na rumiano. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebule oraz kiełbasę i smażymy razem około 10 minut często mieszając. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy razem mieszając przez około 5 minut. Zalewamy całość pomidorami z puszki, wodą, dodajemy koncentrat, mięso mielone oraz papryki: słodką i ostrą, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem 15-20 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do miękkości papryki. W między czasie doprawiamy do smaku i kilka razy mieszamy.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Możemy zrezygnować z podlewania dania wodą. My lubimy jak podczas duszenia powstaje dużo sosu.

2) Potrawę możesz wzbogacić dodatkiem wędzonego boczku (około 100g). Pokrój go w kotkę i podsmaż razem z kiełbasą.

Leczo z mięsem mielonym

Leczo z mięsem mielonym

Może spodobają Ci się także:

LECZO

Leczo

Leczo

BUŁECZKI O SMAKU WĘGIERSKIEGO LECZO

LECZO Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

Paprykowa potrawka z grzybami leśnymi i mięsem

3 komentarzy

  1. A to moja Mleczna Kanapka z przepisu Pani Kasi, przepyszna!!! Polecam, oryginalny smak. Robiłam także zupę serową, godna polecenia, ugotowania i zjedzenia 🙂 wspaniała!!!

    WP_20170205_006

  2. Też tak czasami robię, danie jest pyszne i bardzo syte 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij