Zapraszam na sycące danie obiadowe idealne dla osób lubiących kuchnię orientalną. Danie jest bardzo sycące, wyraziste w smaku. Dip z curry uzupełnia smak rolady. Sama rolada nie jest trudna do przygotowania. Kupując gotowe ciasto francuskie jej przygotowanie ogranicza się do podsmażenia mięsa. Uważam, że dip z curry świetnie do niej pasuje, nie należy z niego rezygnować, bowiem sama rolada jest "sucha" w smaku. Z podanych proporcji uzyskamy 4 spore porcje obiadowe.
SKŁADNIKI:
- 400g ciasta francuskiego,
- 300g jogurtu naturalnego gęstego,
PRZYGOTOWANIE:
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Selera płuczemy i kroimy w kostkę. Warzywa obsmażymy na patelni około 5 minut.
Cebulę drobno siekamy i mieszamy ją z mięsem mielonym, 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy majeranek, cayenne, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso podsmażamy na patelni na rumiano. Masę mięsną łączymy z warzywami i całość studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty i obieramy je ze skórki. Ser feta kroimy w kostkę. Ser i orzechy łączymy z masą mięsną.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Oprószamy je bułką tartą i wykładamy na nie masę mięsną. Zostawiamy po 2cm odstępu z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Dokładnie zlepiamy miejsca łączenia rolady. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Robimy kilka podłużnych nacięć. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je podczas pieczenia folią.
Jogurt naturalny mieszamy z curry. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z listkami mięty. Tak przygotowany dip podajemy z zawijańcem.
Życzę smacznego 🙂