Orientalny zawijaniec z mięsem mielonym i fetą

Zapraszam na sycące danie obiadowe idealne dla osób lubiących kuchnię orientalną. Danie jest bardzo sycące, wyraziste w smaku. Dip z curry uzupełnia smak rolady. Sama rolada nie jest trudna do przygotowania. Kupując gotowe ciasto francuskie jej przygotowanie ogranicza się do podsmażenia mięsa. Uważam, że dip z curry świetnie do niej pasuje, nie należy z niego rezygnować, bowiem sama rolada jest "sucha" w smaku. Z podanych proporcji uzyskamy 4 spore porcje obiadowe.

SKŁADNIKI:

  • 400g mięsa mielonego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 150g selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 400g ciasta francuskiego,
  • 100g sera feta,
  • 50g migdałów,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Szczypta cayenne,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 300g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • Słodka papryka,
  • Cukier,
  • Listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Selera płuczemy i kroimy w kostkę. Warzywa obsmażymy na patelni około 5 minut.
Cebulę drobno siekamy i mieszamy ją z mięsem mielonym, 1 jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy majeranek, cayenne, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mięso podsmażamy na patelni na rumiano. Masę mięsną łączymy z warzywami i całość studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty i obieramy je ze skórki. Ser feta kroimy w kostkę. Ser i orzechy łączymy z masą mięsną.



Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Oprószamy je bułką tartą i wykładamy na nie masę mięsną. Zostawiamy po 2cm odstępu z każdej strony. Zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Dokładnie zlepiamy miejsca łączenia rolady. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Robimy kilka podłużnych nacięć. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je podczas pieczenia folią.
Jogurt naturalny mieszamy z curry. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z listkami mięty. Tak przygotowany dip podajemy z zawijańcem.
Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij