Jest to danie pochodzące z Podkarpacia. Nie sądziłam, że z połączenia kaszy gryczanej i mięsa mielonego może wyjść takie smaczne danie. Kotleciki podajemy z sosem. Ja podałam je z sosem pieczarkowym, ale równie dobrze smakowałyby z sosem pomidorowym bądź pieczeniowym. Kotleciki same w sobie są dość suche więc konieczne jest podanie sosu.
SKŁADNIKI:
- 350g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 200g kaszy gryczanej,
- 3 jajka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę, posiekany szczypiorek (odkładamy 1-2 łyżki do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podajemy np. z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym posypane szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do kotlecików można podać sos pieczarkowy. 2 duże cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy 1 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i smażymy je na rumiano. Wówczas dodajemy 400g śmietany kremówki, całość podgrzewamy i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Może spodobają Ci się także:
KOTLETY MIELONE W SOSIE CEBULOWYM
MIĘSNO-PIECZARKOWE OPONKI
MIĘSNE GNIAZDKA Z JAJKIEM