Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Jest to danie pochodzące z Podkarpacia. Nie sądziłam, że z połączenia kaszy gryczanej i mięsa mielonego może wyjść takie smaczne danie. Kotleciki podajemy z sosem. Ja podałam je z sosem pieczarkowym, ale równie dobrze smakowałyby z sosem pomidorowym bądź pieczeniowym. Kotleciki same w sobie są dość suche więc konieczne jest podanie sosu.
Hreczanyki

Hreczanyki

 

SKŁADNIKI:

  • 350g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 200g kaszy gryczanej,
  • 3 jajka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę, posiekany szczypiorek (odkładamy 1-2 łyżki do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podajemy np. z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym posypane szczypiorkiem. Smacznego 🙂

Uwaga:
1) Do kotlecików można podać sos pieczarkowy. 2 duże cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy 1 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i smażymy je na rumiano. Wówczas dodajemy 400g śmietany kremówki, całość podgrzewamy i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Może spodobają Ci się także:

KOTLETY MIELONE W SOSIE CEBULOWYM

MIĘSNO-PIECZARKOWE OPONKI

MIĘSNE GNIAZDKA Z JAJKIEM

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź