Grzyby w sosie bolońskim

Sezon grzybowy trwa. Proponuję podanie grzybów na sposób włoski - czyli w sosie bolońskim z makaronem. Sos boloński to mój ulubiony sos do makaronu. Podany ze świeżymi grzybami smakuje wybornie. Do dania możemy użyć mieszanki grzybów: maślaków, podgrzybków, kurek, prawdziwków, koźlaków, lub wykorzystać ich jeden rodzaj. Sos ma delikatnie słodki smak dzięki marchewce. Jest aromatyczny, dzięki grzybom. Polecam 🙂

Grzyby w sosie bolońskim

Grzyby w sosie bolońskim

SKŁADNIKI:

  • 300g mieszanki grzybów leśnych np. podgrzybków, prawdziwków, kurek, koźlaków,
  • 2 marchewki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • natka do dekoracji,

PRZYGOTOWANIE:

Obrane grzyby kroimy: część w kostkę, część w większe kawałki. Grzyby przekładamy do garnka i gotujemy przez 5 minut licząc od momentu zagotowania. Odcedzamy je na durszlaku.

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Następnie dodajemy cebulę, marchewkę i czosnek pokrojone w kostkę, smażymy razem 5 minut. Następnie dodajemy grzyby. Do całości dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, całość zalewamy pomidorami z puszki.

Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Gotowy sos podajemy z makaronem bądź pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Grzyby w sosie bolońskim

Grzyby w sosie bolońskim

Grzyby w sosie bolońskim

Grzyby w sosie bolońskim





2 komentarzy

  1. rodzinka była zachwycona tym smakiem, super przepis 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź