Sezon grzybowy trwa. Proponuję podanie grzybów na sposób włoski - czyli w sosie bolońskim z makaronem. Sos boloński to mój ulubiony sos do makaronu. Podany ze świeżymi grzybami smakuje wybornie. Do dania możemy użyć mieszanki grzybów: maślaków, podgrzybków, kurek, prawdziwków, koźlaków, lub wykorzystać ich jeden rodzaj. Sos ma delikatnie słodki smak dzięki marchewce. Jest aromatyczny, dzięki grzybom. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- 300g mieszanki grzybów leśnych np. podgrzybków, prawdziwków, kurek, koźlaków,
- 2 marchewki,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- papryka ostra 3/4 łyżeczki,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- natka do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
Obrane grzyby kroimy: część w kostkę, część w większe kawałki. Grzyby przekładamy do garnka i gotujemy przez 5 minut licząc od momentu zagotowania. Odcedzamy je na durszlaku.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Następnie dodajemy cebulę, marchewkę i czosnek pokrojone w kostkę, smażymy razem 5 minut. Następnie dodajemy grzyby. Do całości dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, całość zalewamy pomidorami z puszki.
Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Gotowy sos podajemy z makaronem bądź pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
rodzinka była zachwycona tym smakiem, super przepis 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂