Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

To już kolejne kaszotto na blogu. Tak jak wspominałam wcześniej bardzo lubię kaszę pęczak i często ją przygotowuję na różne sposoby. Kaszotto z trójkolorową papryką to pomysł na sezonowy obiad. Danie jest bardzo smaczne i sycące, kusi także kolorami.




Praktycznie przygotowuję się samo, my tylko dokładamy kolejne pokrojone składniki. Papryka jest teraz najtańsza i najlepsza, warto po nią sięgać. Z dużej ilości papryki możecie przygotować także potrawkę z grzybami, bułeczki a'la leczo czy paprykę faszerowaną, polecam 😉

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

  • 1 duża cebula,

  • 3 kolorowe papryki,

  • 250g pieczarek,

  • 1 i 1/3 szklanki kaszy pęczak,

  • ½ szklanki białego wytrawnego wina,

  • 4 szklanki wody lub bulionu,

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

  • ½ łyżeczki papryki ostrej,

  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone podsmażamy na rumiano na osobnej patelni. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryki płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Pieczarki smażymy kilka minut na rumiano aż cała woda z nich wyparuję.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pęczak i smażmy ciągle mieszając około 2-3 minuty. Wlewamy wino i zagotowujemy. Gdy wino wyparuję dodajemy mięso, mieszamy i wlewamy bulion. Danie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut.




Kolejno dodajemy posiekaną paprykę. Gotujemy razem jeszcze 10 minut pod przykryciem. Potrawę co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pieczarki, mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy i podajemy.

Życzę smacznego 🙂

 

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

Kaszotto z trójkolorową papryką, pieczarkami i mięsem mielonym

7 komentarzy

  1. pychotka

  2. super 🙂

  3. bardzo lubię takie miseczki z kaszami i dodatkiem warzyw 🙂

  4. Kasia idealne danie do pracy. Już siebie widzę jak rozkoszuję się tą pyszną kaszą na przerwie 😉

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo mi miło 😉 też zabrałam je do pracy 🙂 Jest sycące 🙂

  5. A czy można pominąć wino w przepisie i po prostu dodać od razu bulion? 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Sonia tak, można od razu dodać bulion 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij