Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i grzybami

Ta faszerowana wersja papryki przywodzi na myśl gołąbki. Farsz jest bardzo podobny, ale wzbogacony o dodatek pieczarek. Stąd moja sugestia, aby nafaszerowane papryki podać w towarzystwie sosu pomidorowego. Możemy podać je solo lub z dodatkiem pieczywa. Będą stanowiły sycący obiad.

A jeśli już mowa o gołąbkach to zobaczcie jak przygotować zupę o smaku gołąbków. Sprawdźcie też pozostałe przepisy z użyciem papryki. Papryka jest dostępna cały rok, ale to właśnie teraz trwa na nią sezon.

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 6 czerwonych papryk,

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,

  • 200g ryżu,

  • 300g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 1 jajko,

  • 2-3 łyżeczki majeranku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Papryki płuczemy i osuszamy. Odcinamy im wierzch, aby uzyskać „kapelusz”. Z papryk usuwamy gniazda nasienne.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki płuczemy osuszamy i drobno siekamy (można je obrać). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę. Zdejmujemy ją z patelni i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wkładamy pieczarki, smażymy do momentu aż woda z nich wyparuję. Przekładamy je do miski z cebulę. Gdy przestygną dodajemy ugotowany ryż (wystudzony) i surowe mięso. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko, majeranek, sól i pieprz.




Przygotowanym farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je kapeluszem. Papryki układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy wody na wysokość 2 cm. Kapelusze smarujemy olejem. Zapiekamy całość 45-60 minut w temperaturze 180 stopni tzn. aż papryka się pomarszczy. Gdyby papryka za bardzo zaczęła się spiekać możemy przykryć ją folią.

Papryki podajemy na ciepło same bądź z dodatkiem sosu pomidorowego. Możemy podać je także z pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

Papryka faszerowana mięsem mielony, ryżem i grzybami

 

4 komentarzy

  1. w sezonie dość często faszeruję papryki 🙂

  2. wygląda cudnie i smacznie

    • cukiereczek cukiereczek

      dziękuję i polecam 😉

  3. Pysznie!
    Bardzo lubimy…

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij