Pomidorowa potrawka z kapusty i mięsa mielonego

Coraz chłodniej na dworze zatem pora na rozgrzewające potrawy. Zapraszam na bardzo smaczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami są kapusta i mięso mielone. Potrawa jest bardzo prosta do przygotowania - wszystko dusimy do miękkości. Nam najbardziej smakowała z pieczywem, ale można ją podać także z ryżem. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja, idealna na jesienny rodzinny obiad.

SKŁADNIKI :

  • 1 biała kapusta,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce,
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Cukier
  • Ocet

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy, usuwamy wierzchnie liście i wykrawamy twardy głąb. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kapustę. Po kilku minutach odcedzamy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy razem na rumiano. Do odcedzonej kapusty dodajemy mięso, pomidory w puszce wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.

Podczas duszenia dolewamy jeszcze wodę, gdyby wyparowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i octem. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ilość wody zależy od tego jak gęstą chcemy uzyskać potrawkę.
2) Jeśli chcemy, aby danie nie było „ciężkie” dla naszego żołądka można dodać pół łyżeczki kminku.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź