Coraz chłodniej na dworze zatem pora na rozgrzewające potrawy. Zapraszam na bardzo smaczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami są kapusta i mięso mielone. Potrawa jest bardzo prosta do przygotowania - wszystko dusimy do miękkości. Nam najbardziej smakowała z pieczywem, ale można ją podać także z ryżem. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja, idealna na jesienny rodzinny obiad.
SKŁADNIKI :
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce,
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę płuczemy, usuwamy wierzchnie liście i wykrawamy twardy głąb. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła kapustę. Po kilku minutach odcedzamy. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone i smażymy razem na rumiano. Do odcedzonej kapusty dodajemy mięso, pomidory w puszce wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.
Podczas duszenia dolewamy jeszcze wodę, gdyby wyparowała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem i octem. Danie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość wody zależy od tego jak gęstą chcemy uzyskać potrawkę.
2) Jeśli chcemy, aby danie nie było „ciężkie” dla naszego żołądka można dodać pół łyżeczki kminku.