Kalafior po bolońsku

Z sosem bolońskim zazwyczaj robię spaghetti, ale ostatnio w jednej z gazet natknęłam się na kalafiora we włoskim stylu. Już po opisie przygotowania potrawy wiedziałam, że to może być naprawdę smaczne danie. Nie pomyliłam się, bo tak przygotowany kalafior naprawdę mi smakował. Gorąco polecam na obiad, wychodzą spokojnie 3-4 duże porcje. Danie jest sycące, kalafior bardzo fajnie współgra z delikatnie pikantnym sosem pomidorowym.
Oczywiście, żeby danie było bardziej dietetyczne można użyć mięsa z mielonego z indyka, ja niestety za nim nie przepadam 🙁
Składniki:
  • 1 duży kalafior,
  • 2 marchewki,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 2 puszki pomidorów krojonych (800g),
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka do dekoracji,
Przygotowanie:
 

Kalafiora dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, dodajemy kalafiora i gotujemy go do miękkości, około 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy go na durszlak. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso mielone na rumiano. Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę smażymy.

Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę, ketchup i całość zalewamy pomidorami z puszki. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut aż marchewka zmięknie i część pomidorowego soku wyparuję, a sos stanie się kremowy i gęsty. Jeżeli sok za szybko odparuję to można całość podlać odrobiną wody. W między czasie danie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy ugotowanego kalafiora i polewamy sosem, dekorujemy natką, życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź