Często w prywatnych wiadomościach pytacie mnie co można przygotować z mięsa mielonego. Znudziły się już Wam kotlety mielone, pulpety oraz gołąbki. W dzisiejszym poście zaprezentuję Wam kilka pomysłów na mięso mielone wieprzowe i drobiowe 🙂
Mięso mielone jako składnik zupy
Mięso mielone coraz częściej dodawane jest do wszelkiego rodzaju zup. Jest m.in. składnikiem bardzo popularnej zupy gołąbkowej, czyli zupy przypominającej w smaku gołąbki. Jej głównymi składnikami są oczywiście: kapusta, ryż, mięso mielone i pomidory. Zupa jest sycąca, z powodzeniem zastępuje drugie danie.
W bardzo podobny sposób przygotowałam zupę z brukselką, którą również polecam. Jest to taka jesienna wersja zupy gołąbkowej.
Trzecią propozycją na zupę jest zupa wywodząca się luźno z kuchni amerykańskiej. Mianowicie mowa o zupie cheesburgerowej. Jest to zupa bardzo pyszna, ale bardzo kaloryczna. Oczywiście raz na jakiś czas nie zaszkodzi jeśli zjemy coś kalorycznego 🙂 Smakiem naprawdę przypomina cheesburgera.
Czwarta propozycja na zupę z mięsem mielonym to delikatna zupa z białych szparagów podana z mięsnymi pulpecikami. Mówię Wam, niebo w gębie 😉 Przygotujcie ją koniecznie w sezonie na szparagi 😉
Mięso mielone jest też głównym składnikiem bardzo popularnej zupy serowej. Zupa jest pyszna, podaję ją z bagietką.
Mięso mielone w zapiekance
Mięso mielone najczęściej używam do przygotowania bardzo prostej zapiekanki z sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i serem - czyli kokardki zapiekane pod beszamelem. Zapiekanka stanowi sycący obiad dla kilku osób. Na pewno zasmakuje dzieciom.
Mięso mielone jest też głównym składnikiem greckiej zapiekanki - musaki, którą przygotowałam na bazie cukinii.
Chcę Wam gorąco polecić mięso mielone w wytrawnym placku do barszczu. Jest to placek przygotowany na bazie kruchego ciasta. Jest świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Wśród składników znajdziecie także jajka i pieczarki.
Moją czwartą propozycją jest zapiekanka w cieście francuskim w stylu orientalnym. W jej skład wchodzi m.in. kolorowa papryka, a także ser feta. Polecam orientalny zawijaniec z fetą osobom lubiącą kuchnię orientalną.
Mięso mielone jako farsz do naleśników
Nie ma wątpliwości, że mięso mielone świetnie pasuje do naleśników. Dużym zainteresowaniem cieszą się na blogu naleśniki meksykańskie. Nic dziwnego, są naprawdę pyszne. Co najważniejsze, możemy je przygotować wcześniej, ułożyć w naczyniu, posypać serem i schować do lodówki. Wystarczy je później tylko zapiec i smaczny obiad mamy gotowy.
Ciekawym pomysłem możemy być przygotowanie meksykańskiego torcika - czyli zapiekanki naleśnikowej. Naleśniki układamy w tortownicy, przekładamy mięsnym sosem i serem. Gwarantuję Wam, że zakochacie się w nim 🙂
Moja trzecia propozycja na naleśniki z mięsem mielonym jest równie smaczna co dwie poprzednie. To połączenie mięsa mielonego i kiszonej kapusty. Przygotowując je nie sądziłam, że aż tak będą mi smakować. Możne zjeść je same, z ketchupem lub sosem pomidorowym. Będzie pasował do nich także czerwony barszcz.
Czwarta moją propozycją na naleśniki są naleśniki jak lazania czyli naleśniki z farszem z sosu bolońskiego, zapieczone pod sosem beszamelowym i żółtym serem. Takie naleśniki sprawdzą się świetnie na rodzinny obiad lub danie imprezowe. Przecież któż z nas nie lubi lazanii? 🙂
Wszystkie propozycje naleśnikowe sprawdzą się z powodzeniem na rodzinnych imprezach.
Mięso mielone z makaronem
Makaron z sosem z mięsa mielonego to bardzo popularne połączenie. Połączyłam go m.in. z sosem szpinakowym z mięsem, a także z sosem bolońskim i grzybami.
Makaron i mięso mielone to również główny składnik bolońskiego garnka. Boloński garnek to danie jednogarnkowe znane głównie z reklam. Zamiast przygotowywać je z torebki zróbcie je samodzielnie od początku do końca. Danie zawiera m.in. pieczarki i pomidory.
Makaron z mięsem mielonym znajdziecie również w zapiekance, którą prezentowałam Wam wyżej - kokardki zapiekane pod sosem beszamelowym.
Mięso mielone z indyka możecie wykorzystać do przygotowania pysznego dania w orientalnym stylu. Makaron ryżowy smażony z mięsem mielonym i brokułem to pyszne danie obiadowe.
Mięso mielone z ryżem lub kaszą
W tej kategorii polecam Wam pyszne kaszotto z papryką i pieczarkami. Danie w sam raz na sycący, zdrowy obiad. Można je zabrać także na lunch do pracy.
Warzywa faszerowane mięsem mielonym
Mięso mielone naprawdę daję nam wiele możliwości przy nadziewaniu warzyw. Najbardziej znane to nadzienie przywodzące na myśl gołąbki. W ten sposób nadziałam paprykę, a do farszu dodałam jeszcze pieczarki. Sprawdźcie przepis na paprykę faszerowaną.
Z dodatkiem mięsa mielonego możecie także przygotować kalarepkę po bolońsku.
A jeśli lubicie meksykańskie smaki na pewno przypadnie Wam do gustu cukinia faszerowana po meksykańsku. To jedna z moich ulubionych potraw na blogu.
Wiem, że pieczarki to nie warzywo lecz umieściłam je także w tej kategorii. Polecam pieczarki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone w sosie pomidorowym. To bardzo sycące i efektowne danie. Świetnie się odgrzewa. Super sprawdzi się na imprezach.
Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym
Wszyscy lubimy dania jednogarnkowe 😉 Przy ich przygotowaniu nie brudzimy zbyt wielu naczyń, wszystko gotuję się razem, same plusy.
Najczęściej zdarza mi się przygotowywać z dodatkiem mięsa mielonego leczo. Uwielbiamy je i robimy nawet częściej niż tradycyjne.
Mięso mielone po rosyjsku to potrawka, którą podałam z bagietką (można także z innym pieczywem). Danie jest sycące i szybkie do przygotowania, świetnie się odgrzewa.
Druga potrawka to a'la bigos. Napisałam a'la bigos ponieważ nie ma w nim kapusty. Są za to kiszone ogórki, które nadają tej charakterystycznej dla bigosu kwaśności. Danie jest godne polecenia, najlepsze jest 2-3 dni po przygotowaniu.
Trzecia potrawka to duszona papryka z grzybami i mięsem. Nam najlepiej smakuję z ryżem. Danie pięknie pachnie lasem, jest sycące i bardzo smaczne.
Czwarte danie jednogarnkowe to potrawka a'la gołąbki. W jednym garnku połączyłam mięso i kapusty oraz pomidory. Wyszło bardzo smacznie i treściwie, a danie podałam z pieczywem.
Kolejną propozycją jest gulasz z mięsnymi kuleczkami i kiełkami sojowymi. Często do niego wracam. Daniem jednogarnkowym przygotowanym z mięsem mielonym będzie także wspomniane wyżej kaszotto z papryką i pieczarkami.
Inne propozycje z mięsem mielonym
Mięso mielone to podstawowy składnik sosu bolońskiego. Sos boloński to gęsty, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy. Gotuję się go długo, na wolnym ogniu. Po tym czasie gęstnieje i smakuje wybornie. Podajemy go do makaronów, jest m.in. głównym składnikiem lasagne bolognese.
Skoro o sosie bolońskim mowa to polecam pysznego kalafiora z sosem bolońskim. To szybsza wersja sosu bolońskiego, do przygotowania w pół godziny, ale równie smaczna 😉
Mięso mielone możemy stanowić nadzienie roladek mięsnych. Takie roladki to potrawa iście męska 🙂 Mięso z mięsem to mężczyźni bardzo lubią. A niejedna kobieta się na nie skusi 🙂
Z mięsa mielonego możecie przygotować pyszną i bardzo dekoracyjną pieczeń z cukinią. To jeden z moich pierwszych przepisów. Mam do niego ogromny sentyment.
Gorąco polecam także placki ziemniaczane z mięsem mielonym. Podane z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Są szybkie i proste do zrobienia.
A jeśli nie wiecie co przygotować na imprezę, czy rodzinne spotkanie, z mięsa mielonego to polecam mięsne babeczki. To potrawa bardzo dekoracyjna i łączy w sobie mięso i ziemniaki. Mięso pieczemy w formie muffinkowej i dekorujemy ziemniaczanym puree, które wyciskamy ze szprycy.
Ciekawą przekąską są oszukane przepiórcze udka. Są to małe smażone pierożki z mięsem, które dzięki dodatkowi paluszka przypominają małe udko. Stąd ich nazwa 🙂 Naprawdę można się oszukać 🙂
Kotlety z mięsem mielonym
Na samym końcu postanowiłam jednak dodać moje propozycje na smaczne kotlety przygotowane z użyciem mięsa mielonego. Jako pierwsze proponuję kotlety mielone, ale duszone w pysznym sosie cebulowym. Uwierzcie mi, że ten sos odmieni smak zwykłych kotletów.
Nie tak dawno przygotowałam kotlety mielone z pieczarkami. Są bardzo smaczne. Nadałam im oryginalnego kształtu. Spróbujcie takich, zwłaszcza w karnawale.
Kolejną moją propozycją na mielone są mielone gniazdka z jajkiem. To miła odmiana dla zwykłych mielonych.
Mięso mielone możecie przygotować na grillu - proponuję na obiad szaszłyki bałkańskie. Są bardzo smaczne, zwłaszcza podane z zieloną sałatą.
Na koniec proponuję połączenie kaszy gryczanej i mięsa mielonego czyli kotlety z kuchni polskiej - hreczanyki. Podałam je z sosem pieczarkowym. Mówię Wam Kochani, jakie to było dobre... 🙂
Klopsiki i pulpeciki z mięsem mielonym
Moim zdaniem klopsików i pulpecików nigdy dość 🙂 Na lekki obiad polecam gotowane pulpeciki w sosie warzywnym z marchewką i pietruszką. My uwielbiamy je z ryżem, ale dobre będą też ziemniaki.
Inną propozycją mogą być pulpeciki w sosie chrzanowym. Pulpeciki również gotujemy, nie smażymy. Pod koniec dodajemy chrzan, a sos zagęszczamy mąką. Danie szczególnie smakuje wiosną i w okresie Wielkanocnym, ale można je przygotowywać przez okrągły rok.
Kolejne dwie propozycje wykorzystują mięso mielone drobiowe. Pulpeciki tym razem smażymy. Do obu sosów dodałam śmietanę kremówkę. Dzięki temu sos jest delikatny i kremowa. Oba sosy podałam z makaronem. Spaghetti z pulpecikami w sosie z pesto to sposób na wykorzystanie otwartego słoiczka z pesto. Zaś kokardki z pulpecikami w sosie śmietanowo-pomidorowym to połączenie smaków znanych i lubianych. Często do sosu pomidorowego dodaję kremówkę, aby otrzymać sos łagodniejszy w smaku. My uwielbiamy takie połączenie 🙂
Polecam przygotowanie pulpecików również na sposób węgierski - czyli duszone w sosie po bakońsku. Mamy tam m.in. paprykę, pomidory, pieczarki i boczek.
Zachęcam również do przygotowania pulpecików sezonowych - w sosie kurkowym. Sos jest delikatny, kremowy i aromatyczny.
A jaki jest Wasz ulubiony sposób na mięso mielone? 🙂 Zaglądajcie do tego wpisu, będę go na bieżącą aktualizować.
Świetne zestawienie, a będzie je Pani aktualizowała o nowe przepisy? Mam ochotę na te kotlety z kaszą gryczaną, wyglądają pysznie, a my tak lubimy kaszę gryczaną
Dziękuję 🙂 Tak, jak tylko dodam nowy przepis z mięsem mielonym pojawi się też w tym zestawieniu 🙂
Kotlety z kaszą gryczaną są przepyszne, naprawdę godne polecenia 🙂