Ciastka czekoladowe renifery

W naszej rodzinie mamy dużo małych dzieci. Dlatego co roku na święta staram się wymyślać słodkości, które sprawią uśmiech na małych buźkach 🙂 W tym roku dzieciom przygotowaliśmy wspólnie z mężem ciastka choinki oraz czekoladowe ciastka renifery. Ciastka czekoladowe to znane Wam już z bloga popękane ciastka czekoladowe, które przybrałam świątecznie. Są ekspresowe w przygotowaniu. Masło z czekoladą roztapiamy, następnie łączymy z ubitymi jajkami i suchymi składnikami. Masę chłodzimy, aby dało się uformować kulki i pieczemy. Te ciastka są przepyszne! Chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku. Dekoracja ciastek powstała z precelków i draży. Przyklejamy je smarując odrobiną roztopionej czekolady. Ciastka świetnie się przechowują.

A jeśli nie wiecie co przygotować dla najmłodszych na święta to podpowiadam:

Ciastka czekoladowe renifery

Ciastka czekoladowe renifery

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTKA:
  • 240g czekolady deserowej,
  • 180g cukru,
  • 2 jajka,
  • 90g mąki pszennej,
  • 60g masła,
  • 4g proszku do pieczenia,
  • 2g soli,
  • DODATKOWO:
  • 32 precelki,
  • 16 czerwonych draży np. mms (na nos),
  • 32 białe draże kokosowe (na oczy),
  • Czekolada,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTKA: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę deserową i masło roztapiamy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Jajka przekładamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż staną się jasne i puszyste. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem i suche składniki. Mieszamy do połączenia na niskich obrotach miksera. Masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30-60 minut do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Po tym czasie masę ciasteczkową dzielimy na 16 równych części. Formujemy 16 kulek. Kulki układamy na dwóch blaszkach zachowując odstępy, bo ciastka rozleją się na boki.

Ciastka pieczemy około 14 minut. Od razu po upieczeniu będą miękkie. Dopiero później stwardnieją. Ciastka zdejmujemy z blachy, gdy całkowicie wystygną.

Ciastka czekoladowe renifery

Ciastka czekoladowe renifery

DEKORACJA: Czekoladę (najlepiej deserową lub mleczną) rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Czekoladą smarujemy precelki i przyklejamy je do ciastek. Następnie dajemy odrobinę czekolady na czerwone draże i przyklejamy reniferom nosy. Draże kokosowe kroimy na pół (lub dajemy całe) i również przyklejamy je do ciastek na czekoladę. Ciastka chowamy na 30 minut do lodówki, aby czekolada stwardniała. Następnie z reszty czekolady robimy małe kropeczki na białych drażach – robimy oczka reniferom.

Życzę smacznego!

Ciastka czekoladowe renifery

Ciastka czekoladowe renifery





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij