Ciasteczka bezowe muszelki (Rakushki)

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na leciutkie jak piórko, delikatnie słodkie ciasteczka z chrupiącą bezą. Ciasteczka bezowe muszelki mają delikatny, miękki środek i chrupiącą warstwę bezy. Są delikatnie słodkie i przepyszne! Oprószone cukrem pudrem prezentują się wspaniale.

Z podanych proporcji uzyskacie 60 ciasteczek. Niech ta liczba Was nie przeraża, bo ciastka są tak pyszne, że znikają w ekspresowym tempie z talerza. Każde ciastko formujemy osobno więc każde jest inne, niepowtarzalne. Żadne dwa ciastka nie są takie same. Troszkę czasu trzeba poświęcić na ich formowanie, ale jak już się dojdzie do wprawy to idzie taśmowo. Ciastka są przygotowane z samych podstawowych składników, które na pewno macie w domu. Nie używamy proszku do pieczenia ani sody.

Ciasteczka bezowe muszelki

Ciasteczka bezowe muszelki

Ciasteczka te wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Ich nazwa to rakushki, co w tłumaczeniu na jeżyk polski oznacza "muszelki". I rzeczywiście ciastka wyglądają jak małe muszelki ze skarbem w środku w postaci orzecha włoskiego 🙂

Więcej przepisów na ciasteczka

Ciasteczka bezowe muszelki

Ciasteczka bezowe muszelki

Ciasteczka mają chrupiącą bezę i miękki maślany środek. Są bardzo łatwe do zrobienia, z kilku podstawowych składników (nie używamy proszku do pieczenia ani sody). Są delikatnie słodkie i lekkie jak piórko. Wywodzą się z kuchni rosyjskiej.

Ciasteczka bezowe muszelki

Składniki (60 sztuk):

  • CIASTO KRUCHE:
  • 225g masła,
  • 3 żółtka,
  • 115g gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 340g mąki pszennej,
  • BEZA:
  • 3 białka,
  • 150g cukru,
  • DODATKOWO:
  • około 180g orzechów włoskich,
  • cukier puder do oprószenia,

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki.

Przygotowanie ciasta kruchego

Przygotowanie ciasta kruchego

CIASTO KRUCHE: Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. W misie miksera umieszczamy miękkie masło. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5-7 minut. Dodajemy żółtka i śmietanę. Ucieramy przez 30 sekund. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Ciasto dzielimy na 60 równych części (po około 11-12g każda).

*Aby ciasto podzielić na 60 równych części najlepiej z ciasta uformować kulę. Kulę podzielić na 4 równe części. Następnie z każdej części zrobić długi wałek i podzielić go nożem na 15 części (tak jak się kroi kopytka).

Formowanie ciastek muszelek

Formowanie ciastek muszelek

FORMOWANIE CIASTEK: Każdą z małych kuleczek ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy 6-7cm podsypując odrobiną mąki. Na środek wykładamy 1 łyżeczkę masy bezowej. Składamy koło na pół, i jeszcze raz na pół, aby uzyskać takiego jakby naleśniczka. Naleśniczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. W ciasteczko (w masę bezową) delikatnie wciskamy 2-3 kawałeczki orzecha włoskiego).

*Jeśli nie lubisz orzechów włoskich to możesz zamienić je na orzechy pekan. Możesz je także pominąć i ciastka upiec bez orzechów.

Ciastka bezowe muszelki przed pieczeniem

Ciastka bezowe muszelki przed pieczeniem

Ciastka pieczemy około 22-25 minut. W zależności od piekarnika czas ten może być odrobinę dłuższy lub krótszy. Powinny być ładnie zarumienione.

Najpierw upiecz pierwszą porcję ciastek, a potem kolejną. Po ostygnięciu ciastka oprósz cukrem pudrem.

Przygotowanie masy bezowej

Przygotowanie masy bezowej

BEZA: Białka przekładamy do misy miksera. Ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy łyżkę cukru i ubijamy 1-2 minuty. Dodajemy kolejną łyżkę i ubijamy kolejne 1-2 minuty. Postępujemy tak aż do skończenia cukru. Łącznie powinniśmy ubijać kilkanaście minut. Bezę przygotowujemy tuż przed wyłożeniem jej na ciastka.

Rakushki

Rakushki

Jeśli przygotujesz ciastka bezowe muszelki to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





20 komentarzy

  1. Ciasteczka są obłędne i bardzo proste w przygotowaniu !!! Polecam każdemu 😘

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

      • Pyszne bardzo polecam. Proste ale smaczne i efektowne

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakowały ❤️

      • Przepyszne ciasteczka❤️🤤

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję 🤗

  2. Polecam, przepyszne kruche ciasteczka z bezowo
    orzechowym wypełnieniem .

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  3. Ciasteczka wykwintne:) Zdecydowanie przepis godny polecenia i osobiście uważam, że powinien zostać uznany za najlepszy przepis Roku!
    Dziękuję za udostępnienie i pozdrawiam ciepło

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🤗

  4. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Piękne!

    • Muszelki po prostu pycha, ja uwielbiam faworki a muszelki są teraz dla mnie na równi, nawet większy plus że nie smażymy ich. Kruche, ciasto bez cukru, słodycz tylko z bezy. Są mega pyszne.

      • cukiereczek

        Bardzo się cieszę, że aż tak zasmakowały 💜

  5. Coś mi wyszło 🙃 Zniknęły szybciutko. Nie przytłaczały słodkością (ja z tych co lubią słodkie ale nie za słodkie). Zdjęcia nie zdążyłam zrobić. Nawet cukru pudru nie zdążyłam wyjąć 😂
    Bardzo dziękuję za przepis.

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakowały ❤️

    • Czy można je przechowywać w metalowej puszcze ? Chodzi mi o to czy można dwa tygodnie wcześniej zrobić? Aby mogły być na święta ?

      • cukiereczek

        Myślę, że 2 tygodnie będzie dla nich za długo. Tak tydzień wcześniej będzie ok 😍 Tak, można przechowywać w puszce.

  6. Bardzo pyszne ciasteczka, polecam znikają w mgnieniu oka

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ♥️

Zostaw odpowiedź