Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane

Zdrowe pralinki bez pieczenia. Będą idealne dla osób chcących zjeść coś zdrowego w okresie świątecznym, ale nie tylko.

Pralinki są proste i szybkie do przygotowania. Najpierw zalewamy płatki owsiane do napęcznienia. Następnie wszystkie składniki mieszamy i masę schładzamy. Po schłodzeniu możemy przejść do uformowania kuleczek, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pralinki przechowujemy w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane

Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • 65ml mleka,
  • 16g kakao,
  • 55g masła,
  • 80g ksylitolu (lub cukru),
  • 40g wiórek kokosowych,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 120g płatków owsianych górskich,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 40g wiórek kokosowych do obtaczania,

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku umieszczamy mleko, ksylitol (lub cukier), kakao i masło. Podgrzewamy mieszając na wolnym ogniu do roztopienia i połączenia składników. Następnie zawartość rondelka gotujemy 1 minutę. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i dobrze mieszamy. Odstawiamy całość na 10 minut, aby płatki napęczniały. Następnie masę przykrywamy dokładnie i schładzamy przez min. 45 minut.

Po tym czasie z masy formujemy okrągłe praliny (około 20-22g każda). Każdą z kulek po uformowaniu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby stwardniały.

Ciastka przechowujemy w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. Pralinki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane

Śnieżne pralinki kokosowo-owsiane





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź