W "Weekendowej Cukierence" dziś przysmak rodem z PRL-u. Orzeski zna pewnie każdy. Spotkać je można było prawie na każdym weselu czy imprezie rodzinnej. Prawie każda gospodyni miała specjalną foremkę do ich smażenia. Pierwsze orzeszki jadłam kilka lat temu na Wigilii u mojego narzeczonego. Zakochałam się w ich smaku i kształcie.

Ponieważ moja przyszła teściowa jest posiadaczką starej, ciężkiej, żeliwnej formy do orzeszków to kiedy tylko mam na nie ochotę mogę je usmażyć. Przygotowanie ciasta do orzeszków jest bardzo proste i szybkie. Najdłużej schodzi z ich smażeniem. Formę dobrze rozgrzewamy i umieszczamy w niej kuleczki z ciasta. Gdy formę zamkniemy kuleczka rozpłaszcza się i otrzymamy skorupkę. Jeśli ciasto ucieka nam z formy to znaczy, że zrobiliśmy za dużą kuleczką. Po usmażeniu kilku orzeszków dojdziemy do wprawy 🙂 Orzeszki możemy nadziać dowolnym kremem. Najbardziej znany jest krem orzechowy. Popularne jest także nadzienie z mleka w proszku z dodatkiem kakao. Na końcu wpisu podałam kilka porad przydatnych podczas smażenia orzeszków.

Orzeszki

Orzeszki

SKŁADNIKI:     

  • CIASTO:
  • 300g mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 75g masła,
  • 75g margaryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3-4 żółtka,
  • KREM ORZECHOWY:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50g zmielonych orzechów włoskich,
  • 125g masła,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 łyżki spirytusu (ewentualnie),
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miseczki dodajemy żółtka, cukier puder i cuker wanilinowy. Dokładnie razem je ucieramy aż uzyskamy puszystą masę. Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej masło i margarynę i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy masę jajeczną i zagniatamy gładkie ciasto.

Foremkę do orzeszków wstawiamy na gaz na średnią moc palnika. Nagrzewamy ją. Przed smażeniem formę cienko smarujemy tłuszczem. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małą kuleczkę. Wkładamy po 1 kuleczce w każde wgłębienie w formie. Formę zamykamy i smażymy orzeszki na rumiano z jednej strony (około 3 minuty). Następnie dformę odwracamy i dosmażamy orzeszki z drugiej strony. Tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. Otrzymane skorupki orzeszków studzimy.

KREM: Z mleka, cukru waniliowego i obu mąk gotujemy budyń. 2/3 szklanki mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy z dodatkiem cukru wanilinowego. W reszcie mleka rozrabiamy obie mąki i wlewamy je na gotujące się mleko. Masę mieszamy i zagtowujemy. Gotujemy około 1-2 minuty. Budyń studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy orzechy (i ewentualnie spirytus).

ZŁOŻENIE ORZESZKÓW: Skorupki wypełniamy gotowym kremem i składamy po dwie – na kształt orzecha włoskiego. Przed podaniem orzeszki oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Orzeszki możemy polać także roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.

2) Po usmażeniu kilku orzeszków dojdziemy do wprawy i będziemy wiedzieli jakiej wielkości kuleczki z ciasta formować. Jeśli ciasto wychodzi bokiem z foremki to znaczy, że kuleczki są za duże.

3) Orzeszki możemy napełniać dowolną masą, ale najbardziej znana jest ta z dodatkiem orzechów włoskich.

4) Skorupki możmy upiec wcześniej i przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

5) Po nadzianiu kremem orzeszki przechowujemy w lodówce jeśli nie będą od razu zjedzone. Możemy wyjąć je 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły i zmiękły.

6) Chwilkę po upieczeniu ciasto jest miękkie, a później twardnieje (zmięknie dopiero od kremu). Jeśli skorupki wyszły nam troszkę niekształtne możemy je wyrównać nożem tuż po upieczeniu. Później już nie będzie takiej możliwości, bo ciasto stwardnieje.

7) Jak wygląda forma do smażenia orzeszków? Możecie podejrzeć ją TUTAJ.

Orzeszki

Orzeszki





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź