Sezon świąteczny zamykam na blogu pysznymi truflami cake pops o smaku żurawinowym. Zapraszam na nowy przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki". Cake pops żurawinowe mają pyszny słodko-kwaśny smak, a to za sprawą użycia dwóch rodzajów żurawiny: liofilozowanej oraz kandyzowanej. Nie są tak słodkie jak pozostałe cake pops, które znajdują się na blogu. Będą więc idealne dla osób lubiąch lżejsze, owoce smaki. Najlepszym wyborem do obtoczenia trufli jest oczywiście biała czekolada. Nic tak nie pasuje do żurawiny jak właśnie biała czekolada. Na blogu znajdują się już cztery propozycje z tymi dwoma składnikami:
Trufle ozdobione są w tematyce świątecznej. Taką dekorację choinkę możecie przygotować z lukru lub rozpuszczonej czekolady.
SKŁADNIKI:
- 230g ciasta babkowego (przepis poniżej),
- 90g serka mascarpone,
- 10g zmielonej żurawiny liofilizowanej,
- 30g kandyzowanej suszonej żurawiny,
- DODATKOWO:
- 200g białej czekolady,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub planty,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na cake pops powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Kandyzowaną żurawinę bardzo drobno siekamy. Do ciasta babkowego dodajemy żurawinę liofilizowaną, żurawinę kandyzowaną i serek mascarpone i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Odrywamy kawałek ciasta (o masie około 25g) i formujemy kulki. Kulki układamy na tacce. Patyczki do cake pops wkładamy w każdą kulkę tak do ¾ głębokości kulki. Kuleczki z patyczkami odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się odpowiednio schłodziły.
Z tej proporcji uzyskamy 17 cake pops o wadze 25g.
Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklankę warto podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko zastygała.
Kuleczki wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Wyciągamy je i czekamy aż czekolada obcieknie. Gdy już czekolada spłynie to cake pops układamy na papierze do pieczenia i dekorujemy cukrowymi ozdobami. Odkładamy je do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Czekolady pewnie nam zostanie, ale potrzebna jest jej większa ilość, aby dokładnie zanurzyć w niej ciasto. Możemy też rozpuścić mniej czekolady i polewać ciasto łyżeczką, ale wtedy nie uzyskamy tak gładkiej i ładniej powierzchni.
Cake pops ozdobione są choinkami. Choinki te przygotowane są z lukru. Wystarczy przygotować gęsty lukier, zabarwić go na zielono i przełożyć do szprycy z końcówką do lukrowania. Szprycą sprawnym ruchem kreślimy choinkę i od razu posypujemy ją cukrowymi perełkami. Na czubku wykładamy gwiazdkę cukrową.
Cake pops wyjmujemy 1 godzinę przed podaniem, aby się ociepliły. Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ciasto waniliowe na cake pops możemy przygotować z następującego przepisu:
SKŁADNIKI:
- 2 jajka,
- 85g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 85g masła,
- Szczypta soli,
- 160g mąki pszennej,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80ml mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, termoobieg.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając około 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy mleko oraz mąkę w 3 turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do małej formy keksowej (9x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 40 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Z powyższego przepisu otrzymamy około 450g ciasta.