"Weekendowa Cukierenka" serwuje dziś znakomite ciastka owsiane z suszoną żurawiną i białą czekoladą - jedne z naszych ulubionych! Są duże, chrupiące z zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku, wypełnione po brzegi kawałkami rozpuszczonej białej czekolady i słodko-kwaśnej żurawiny. Po prostu niebo w gębie! Ciasteczka świetnie się przechowują. Można upiec je spokojnie 2-3 dni przed podaniem.
Jeśli nigdy nie piekliście ciastek owsianych to czas nadrobić zaległości. Takie ciastka są zdrowsze niż tradycyjne, bo ich głównym składnikiem są wartościowe płatki owsiane.
Składniki na ciastka owsiane z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Do przygotowania ciastek potrzebujemy:
- mąki pszennej - która pomaga zachować ciastku odpowiedni kształt,
- proszku do pieczenia i sody - dzięki użyciu dwóch spulchniaczy ciastka zachowują odpowiednią sprężystość i delikatność,
- soli - nadaje smaku i równoważy słodycz,
- masła - nie margaryny. Najlepsze wypieki są na maśle. Używamy koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukru białego i trzcinowego - użycie takiej kombinacji słodzików zapewnia złocisty kolor ciastek i odpowiednią słodycz,
- jajka - dodaje wilgotności i wiąże ciasto ze sobą,
- aromatu waniliowego - dla lepszego aromatu,
- płatków owsianych - nadają ciastkom tę charakterystyczną ciągnącą się konsystencję,
- żurawiny - dodają ciastkom wilgotności i słodko-kwaśnego smaku,
- białej czekolady - to dzięki dodatkowi białej czekolady ciastkom nie można się oprzeć. Mimo jej dodatkowi ciastka nie są przesadnie słodkie.
Jak uzyskać miękkie i wilgotne ciastka owsiane?
Dzięki bardzo prostej sztuczce żurawina i całe ciastka pozostaną wilgotne przez kilka dni. Mianowicie, żurawinę moczymy przez 30 minut w soku pomarańczowym. Ten krok nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Żurawinę zalewamy najpierw sokiem, a w międzyczasie odmierzamy pozostałe składniki i nagrzewamy piekarnik. To dzięki temu zabiegowi żurawina po upieczeniu nie będzie sucha i gumiasta.
Jak przygotować ciastka owsiane z suszoną żurawiną i białą czekoladą?
Przygotowanie ciastek jest bardzo proste. Wystarczy tylko sześć kroków.
- Przygotuj - wyłóż dwie blaszki z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia. Namocz żurawinę w soku pomarańczowym, odcedź i osusz papierowymi ręcznikami.
- Wymieszaj suche składniki w małej misce i odstaw na bok.
- Utrzyj masło z cukrem w misie miksera. Następnie utrzyj z jajkiem i zmiksuj z suchymi składnikami.
- Dodaj płatki owsiane, białą czekoladę i żurawinę - wymieszaj krótko, do dobrego połączenia składników.
- Uformuj kulki z ciasta - kulki ułóż na blaszkach i spłaszcz je dłonią lub dnem szklanki.
- Upiecz ciastka przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Piecz najpierw jedną blachę, później drugą. Po upieczeniu zostaw ciastka do wystygnięcia.
Aby ciastka wyszły Ci takie same to każde ciastko odważaj na wadze kuchennej.
Jeśli lubisz miękkie ciasteczka to pilnuj czasu pieczenia i nie przetrzymuj ciastek za długo. Powinny być tylko lekko zarumienione.
Przechowywanie ciastek
Ciastka przechowuj do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wariacje na temat ciastek owsianych
Uwielbiamy ciastka owsiane wypełnione żurawiną i białą czekoladą, ale to ciasto owsiane jest świetną bazą do rożnych ciastek owsianych. Wypróbujcie te połączenia:
- mleczna lub deserowa czekolada i rodzynki,
- biała czekolada i suszone wiśnie,
- m&m's - użyj kolorowych lentilek zamiast czekolady. Nadadzą one ciastkom pięknych kolorów.
- rodzynki i prażone orzechy pekan lub włoskie.
Często zadawane pytania
Czy mogę użyć płatków owsianych błyskawicznych?
Jeśli akurat masz dostępne płatki owsiane błyskawiczne to tak, możesz je użyć zamiast płatków owsianych górskich. Preferujemy jednak w tym przepisie płatki owsiane górskie, bo są grubsze i mają większą teksturę.
Czy ciastka owsiane są zdrowe?
Jeśli mówimy o ciastkach owsianych to są one zdrowsze od tradycyjnych ciastek, bo zawierają dużą ilość płatków owsianych bogatych w błonnik. Nadal są to jednak ciastka więc nie można się nimi zajadać bez ograniczeń.
Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?
Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto.
Więcej przepisów na ciasteczka owsiane
- Budyniowe ciastka owsiane
- Ciastka owsiane bez pieczenia
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
Ciastka owsiane z żurawiną i kawałkami białej czekolady są zdecydowanie godne upieczenia. Mam nadzieję, że zasmakują Wam tak samo jak nam!
Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 130g mąki pszennej,
- 190g płatków owsianych,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 50g cukru białego (1/4 szklanki),
- 100g cukru brązowego (1/2 szklanki),
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 150g białej czekolady,
- 150 suszonej żurawiny,
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Suszoną żurawinę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na 30 minut. Soku wlewamy tyle, by cała żurawina była przykryta. Po tym czasie odsączamy ją na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Staramy się ją jak najlepiej osuszyć. Dzięki moczeniu żurawiny nie będzie ona sucha w ciastkach, ale soczysta i miękka. Żurawinę możemy dodatkowo drobniej posiekać. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. A białą czekoladę drobno siekamy.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, białą czekoladę i żurawinę. Mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy duże kulki (około 57g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Na jednej blaszce układamy osiem kulek i na drugiej również osiem. Ciastka zgniatamy dłonią lub dnem szklanki. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 10-12 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!