Mini rogaliki orzechowe

To już jeden z ostatnich jesiennych przepisów w "Weekendowej Cukierence". W drugiej połowie listopada oraz w grudniu na blogu będzie pachniało świątecznymi wypiekami.

Mini rogaliki orzechowe to pyszne kruche ciastka, które powstają zaledwie z kilku składników. Do ich przygotowania potrzebne są: masło, serek śmietankowy oraz mąka, orzechy i cukier. Składniki ciasta łączymy ze sobą, a później całość schładzamy w lodówce (zapewni nam to odpowiednią chrupkość rogalików). Następnym krokiem jest "w wałkowanie" w ciasto mieszanki orzechów i cukru. Dzięki temu zabiegowi rogaliki po upieczeniu są chrupiące i mają piękną orzechową skórkę. Czuje, że ten wypiek zagości z Waszych domach na stałe 🙂 Jeśli lubicie moje ciasteczka serowe naleśniczki czy rogaliki serowe to ten wypiek jest idealny dla Was.

SKŁADNIKI (32 sztuki):

  • ROGALIKI:
  • 100g masła,
  • 100g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 150g mąki pszennej,
  • DODATKOWO:
  • 50g cukru białego,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 60g orzechów laskowych mielonych,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na rogaliki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło i serek śmietankowy. Siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części. Gdy pracujemy z jedną częścią ciasta to druga czeka w lodówce. Orzechy mieszamy z oba rodzajami cukru.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, termoobieg.

Na środek stolnicy wysypujemy połowę mieszanki cukrowo-orzechowej, a na niej kładziemy połowę zimnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na duże koło kilka razy odwracając je tak, aby cały cukier z orzechami „w wałkować” w ciasto. Spokojnie cała mieszanka cukrowo-orzechowa ładnie „wtopi się” w ciasto. Powstałe koło dzielimy nożem na 16 „trójkątów”. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od podstawy formując kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy łączeniem do dołu.

Rogaliki pieczemy około 15-17 minut. Powinny być zarumienione z wierzchu.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Życzę smacznego!

Uwaga:
1) Można także użyć mielonych migdałów lub orzechów włoskich.

Mini rogaliki orzechowe

Mini rogaliki orzechowe





6 komentarzy

  1. wspaniałe rogaliki 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗

  2. Czy można zamiast formowania rogalików wyciąć ciastka foremka? Nie spieką sie?…

    • cukiereczek

      Myślę, że można spróbować wyciąć ciasteczka foremką. Tylko pewnie trzeba będzie krócej piec. Trzeba obserwować, żeby się nie spiekły 😉

  3. W jakiej temperaturze i jak długo piec rogaliki bez termoobiegu?

    • cukiereczek

      Wówczas temperatura 15-20 stopni wyższa. A czas powinien być podobny ☺️

Zostaw odpowiedź