Mini rogaliki orzechowe

To już jeden z ostatnich jesiennych przepisów w "Weekendowej Cukierence". W drugiej połowie listopada oraz w grudniu na blogu będzie pachniało świątecznymi wypiekami.

Mini rogaliki orzechowe to pyszne kruche ciastka, które powstają zaledwie z kilku składników. Do ich przygotowania potrzebne są: masło, serek śmietankowy oraz mąka, orzechy i cukier. Składniki ciasta łączymy ze sobą, a później całość schładzamy w lodówce (zapewni nam to odpowiednią chrupkość rogalików). Następnym krokiem jest "w wałkowanie" w ciasto mieszanki orzechów i cukru. Dzięki temu zabiegowi rogaliki po upieczeniu są chrupiące i mają piękną orzechową skórkę. Czuje, że ten wypiek zagości z Waszych domach na stałe 🙂 Jeśli lubicie moje ciasteczka serowe naleśniczki czy rogaliki serowe to ten wypiek jest idealny dla Was.

SKŁADNIKI (32 sztuki):

  • ROGALIKI:
  • 100g masła,
  • 100g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 150g mąki pszennej,
  • DODATKOWO:
  • 50g cukru białego,
  • 50g cukru trzcinowego,
  • 60g orzechów laskowych mielonych,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na rogaliki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło i serek śmietankowy. Siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części. Gdy pracujemy z jedną częścią ciasta to druga czeka w lodówce. Orzechy mieszamy z oba rodzajami cukru.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, termoobieg.

Na środek stolnicy wysypujemy połowę mieszanki cukrowo-orzechowej, a na niej kładziemy połowę zimnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na duże koło kilka razy odwracając je tak, aby cały cukier z orzechami „w wałkować” w ciasto. Spokojnie cała mieszanka cukrowo-orzechowa ładnie „wtopi się” w ciasto. Powstałe koło dzielimy nożem na 16 „trójkątów”. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od podstawy formując kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy łączeniem do dołu.

Rogaliki pieczemy około 15-17 minut. Powinny być zarumienione z wierzchu.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Życzę smacznego!

Uwaga:
1) Można także użyć mielonych migdałów lub orzechów włoskich.

Mini rogaliki orzechowe

Mini rogaliki orzechowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij