Ciasteczka miodowe kanapki

Ostatnio pokazywałam Wam na moim Instagramie jak przekładam kremem ciasteczka miodowe. Zasypaliście mnie pytaniami o przepis. I nareszcie jest! Pyszne miodowe kanapki czyli miodowe ciasteczka przełożone kremem z serka kremowego. W środku ukryłam odrobinę kajmaku. A wierzch ozdobiłam paseczkami z czekolady i cukrową posypką. Ciastka wyszły pyszne i dekoracyjne.

Ciasteczka miodowe kanapki

Ciasteczka miodowe kanapki

Z uwagi na krem ciastka przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Ciasteczka miodowe możecie przygotować także w wersji kakaowej. Wówczas proponuje zrobić dekorację z białej czekolady.

TUTAJ znajdziesz zestawienie przepisów na świąteczne ciasteczka.

Chętnie do ich przełożenia widziałabym także krem z serka z kajmakiem (z TEGO przepisu).

Ciasteczka miodowe kanapki

Ciasteczka miodowe kanapki

Więcej wypieków z miodem

Ciasteczka miodowe kanapki

Ciasteczka miodowe kanapki

Pyszne ciasteczka kanapki - miodowe ciastko przełożone pysznym kremem z serka, ozdobione paseczkami z czekolady.

Ciasteczka miodowe kanapki

Składniki:

  • CIASTKA:
  • 85g miodu,
  • 100g masła,
  • 120g cukru,
  • 5-6 żółtek (100g),
  • 2g soli,
  • 1 łyżeczka sody (4g),
  • 380g mąki pszennej,
  • KREM:
  • 270g serka typu philadelphia,
  • 90g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • DODATKOWO:
  • masa kajmakowa lub frużelina malinowa,
  • czekolada mleczna,
  • cukrowa posypka

Przygotowanie:

CIASTKA: Do garnka z grubym dnem wkładamy miód, masło, sól i cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zagotuje się i zacznie kipieć to dodajemy sodę, mieszamy do połączenia i garnek zdejmujemy z ognia. Masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas można ją zamieszać.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka miodowe

Przygotowanie ciasta na ciasteczka miodowe

W miarę stygnięcia masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka miodowe

Przygotowanie ciasta na ciasteczka miodowe

Gdy masa miodowa będzie letnia to dodajemy do niej żółtka i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je. Ciasto będzie dość rzadkie i kleiste, ale tak ma być. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na noc do lodówki.

* Z tego przepisu można przygotować także ciastka miodowe kakaowe. Wystarczy zamienić wtedy mąkę na 20g kakao.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm

Po nocy spędzonej w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 4mm. Foremką wycinamy dowolne kształty. Miodowe ciasteczka pieczemy około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół, do zarumienia.

Ciastka miodowe przed i po upieczeniu

Ciastka miodowe przed i po upieczeniu

Początkowo ciasteczka będą miękkie, a gdy wystygną - stwardnieją.

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier puder ubijamy razem mikserem przez około 5-7 minut tzn. do momentu aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy serek i aromat waniliowy i miksujemy do połączenia na małych obrotach miksera. Krem przekładamy do szprycy zakończonej okrągła końcówką

Krem wykładamy na jedno ciasteczko. Najpierw robimy rancik z kremu na ciasteczku, a w środek wkładamy odrobinę kajmaku lub frużelinę. Przykrywamy drugim ciasteczkiem i lekko dociskamy.

Czekoladę rozpuszczamy i polewą nią ciasteczka robiąc wzorek. Wierzch posypujemy ozdobami cukrowymi.

Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych złożonych ciastek. W zależności od wielkości foremki ta ilość może być różna. Moja foremka była dość spora.

Smacznego!

Inspiracja

Ciasteczka miodowe kanapki

Ciasteczka miodowe kanapki

Ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Z Cukiereczkiem Ci się upiecze

Jeśli przygotujesz ciasteczka miodowe kanapki to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





16 komentarzy

  1. Ile wcześniej można upiec ciasteczka ?

    • cukiereczek

      Ciasteczka ładnie się przechowują więc można je upiec kilkanaście dni wcześniej.

      • Wyszły przepyszne. A tak się bałam, że nie wyjdą, bo ciasto było po dodaniu mąki lejące, dlatego dodałam dość sporo mąki na oko😱. Przepis super

  2. Ciasteczka wyszły pyszne, wszyscy się zachwycają!

    • cukiereczek

      Miło mi bardzo 🙂 Piękne!

  3. A czy zamiast białego cukru można dać więcej miodu?

    • cukiereczek

      Nie próbowałam. Ale mogą wtedy wyjść za twarde :/

    • Dzień dobry, zrobiłam ciasto wg przepisu, wyszło bardzo rzadkie, dodałam na oko dużo mąki bo ono było lejące (wg przepisu) jutro zobaczę co z tego mi wyjdzie 😱

      • cukiereczek

        Niepotrzebnie. Ono przez noc nabiera odpowiedniej konsystencji.

  4. Jak i gdzie przechowywać ciasteczka? Żeby były miękkie?

    • cukiereczek

      Przechowujemy pod przykryciem w lodówce, a przed podaniem ocieplamy ze 2 godzinki na blacie 😏

  5. Witam, nigdzie nie mogę znaleźć ile wychodzi już złożonych ciastek z tej masy.

    • cukiereczek

      Z tych proporcji wyszło mi 10 dużych złożonych ciastek.

  6. sunshine165

    Bardzo serdecznie polecam te ciasteczka, wyszły rewelacyjnie, lepszych jeszcze nie jadłam. Bardzo dobrze pracuje się z tym ciastem, jest elastyczne a na dodatek przepieknie pachnie w kuchni. Polecam ♥️

    • cukiereczek

      Wyszły piękne! Dzięki za miły komentarz 😍

      • Jag

        Jak długo można przechowywać te ciastka?

Zostaw odpowiedź