Dziś w "Weekendowej Cukierence" mam przyjemność zaprezentować wspaniałe ciasteczka, które wywodzą się z domu mojego Michała 🙂 Są najczęściej przygotowywane na święta. Przygotowanie ciasteczek zajmuje kilka dni, ale jest rozłożone w czasie. Najpierw pieczemy ciastka. Możemy zrobić to nawet kilka miesięcy wcześniej, bo ciastka świetnie się przechowują. Następnie je lukrujemy, czekamy aż lukier całkowicie wyschnie, i smarujemy dżemem, składamy i gotowe 🙂 Wystarczy poczekać 2-3 dni, a ciastka dzięki wilgotnym powidłom stają się miękkie i wprost rozpływają w ustach. Polecam i dziękuję Pani Matyldzie za przepis 🙂

Składniki:

 

  • CIASTKA:
  • 1 kg mąki + do podsypywania,
  • 1,5 łyżeczki amoniaku,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 kg margaryny,
  • 0,5 l gęstej śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • 4 jajka,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka  mleka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu rumowego,
  • 2 słoiki powideł śliwkowych

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z amoniakiem i cukrem. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Gdy całość drobno posiekamy dodajemy jajka i żółtka oraz śmietanę. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i szklanką wycinamy koła. Ciastka układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach aż do lekkiego zrumienia. Potrwa to od 10 do 20 minut - w zależności od rodzaju piekarnika. Gotowe ciastka studzimy, po ostudzeniu ciastka będą bardzo twarde.




Do miseczki wlewamy mleko i aromat rumowy. Dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ucierając. Ciastka rozkładamy na kratce i polewamy je lukrem. Odstawiamy je do całkowitego wyschnięcie, trwa to około 1 dnia. Następnie jedno ciastko smarujemy dżemem. przykrywamy drugim i lekko dociskamy, aby się zlepiły. Ciastka odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną, wówczas rozpływają się w ustach 🙂 Smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ciastka po upieczeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet kilka miesięcy.
2) Podałam proporcję na 1 porcję lukru. Do polukrowania wszystkich ciastek należy przygotować kilka porcji lukru.
3) Lukier z tego przepisu wychodzi dość gęsty. Jeżeli nie lubicie gęstego lukru wystarczy dodać mniej cukru pudru.

2 komentarzy

  1. Witam. Jak długo przełożone powidłem ciasteczka mogą poleżeć??

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam, do 4-5 dni 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij