Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam pierwszy świąteczny przepis. Są to pyszne puchate pierniczki. Od razu po upieczeniu będą troszkę twarde. Ale wystarczy kilka dni spędzonych w szczelnym pojemniku i zmiękną. To ulubione pierniki mojej mamy. Zawsze pieczemy większą ilość dwa tygodnie przed świętami i chowamy je do pojemniczków. A tuż przed świętami mama polewa je lukrem.
Pierniczki te przygotowuje się przez 2 dni. Tzn. pierwszego dnia robimy ciasto, chowamy je do lodówki, a następnego dnia pieczemy. Dzięki temu samo przygotowanie ciasta czy pieczenie zajmuje nam naprawdę mało czasu.
SKŁADNIKI:
- 500g mąki,
- 1 łyżka kakao (10g),
- 1 i ½ łyżeczki sody,
- ½ opakowania przyprawy do piernika
- 125g masła,
- ½ szklanki cukru (100g),
- 4 żółtka,
- 2 białka z małych jajek,
- 100ml śmietany 18%, gęstej,
- 200ml płynnego miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie pierniczków rozłożone jest na dwa dni.
Wszystkie składniki na pierniczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z kakao. Do rondelka wlewamy miód i dodajemy przyprawę do piernika. Całość mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy masło pokrojone na kawałeczki i mieszamy do rozpuszczenia. Masę miodowo-maślaną pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do śmietany wsypujemy sodę, mieszamy krótko i odstawiamy na kilka minut. Śmietana po tym czasie zwiększy swoją objętość.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz masę maślano-miodową. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przekładamy do czystej miski. Przykrywamy je z wierzchu i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na około 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce i pieczemy około 10-13 minut.
Gdy pierniczki ostygną możemy je polukrować.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Pierniczki można przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Ja znam te pierniczki jako Pierniczki Kaeru ( to taki nik babeczki ze starego forum mniam mniam )
One są świetne tez do nadziewania
Alicja dobrze wiedzieć, że można je też nadziewać 😉 Dzięki 😉
Jakiego miodu użyć, prawdziwego czy sztucznego?
Prawdziwego ?
Dekorowane przez moja corke ?
No proszę jakie śliczne 😉
Jaka ilość pierników wychodzi z podanych składników?;)
około 40 😉
Pierniczki przepyszne, mięciutkie, od razu można jeść ? jak zwykle niezawodny przepis, pozdrawiam
Dziękuję ❤️ Wyszły piękne i puszyste!
Czy ciasto może stać w lodówce tylko 12 h? I czy ono na początku jest takie hymmm rzadsze, jakbym miała je piec w tortownicy? ?
Tak, ono jest na początku rzadsze, po czasie w lodówce zmienia konsystencję na gęstszą. 12h myślę, że będzie ok.
Czy wystarczy, gdy pierniki będą leżakowały w pojemniku tydzień? Czy będą twarde?
Wystarczy w zupełności 🙂