Puszyste pierniczki

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam pierwszy świąteczny przepis. Są to pyszne puchate pierniczki. Od razu po upieczeniu będą troszkę twarde. Ale wystarczy kilka dni spędzonych w szczelnym pojemniku i zmiękną. To ulubione pierniki mojej mamy. Zawsze pieczemy większą ilość dwa tygodnie przed świętami i chowamy je do pojemniczków. A tuż przed świętami mama polewa je lukrem.

Pierniczki te przygotowuje się przez 2 dni. Tzn. pierwszego dnia robimy ciasto, chowamy je do lodówki, a następnego dnia pieczemy. Dzięki temu samo przygotowanie ciasta czy pieczenie zajmuje nam naprawdę mało czasu.

Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki,
  • 1 łyżka kakao (10g),
  • 1 i ½ łyżeczki sody,
  • ½ opakowania przyprawy do piernika
  • 125g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 4 żółtka,
  • 2 białka z małych jajek,
  • 100ml śmietany 18%, gęstej,
  • 200ml płynnego miodu,

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie pierniczków rozłożone jest na dwa dni.

Wszystkie składniki na pierniczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z kakao. Do rondelka wlewamy miód i dodajemy przyprawę do piernika. Całość mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy masło pokrojone na kawałeczki i mieszamy do rozpuszczenia. Masę miodowo-maślaną pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do śmietany wsypujemy sodę, mieszamy krótko i odstawiamy na kilka minut. Śmietana po tym czasie zwiększy swoją objętość.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz masę maślano-miodową. Mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przekładamy do czystej miski. Przykrywamy je z wierzchu i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na około 5 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce i pieczemy około 10-13 minut.

Gdy pierniczki ostygną możemy je polukrować.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Pierniczki można przechowywać do 2 tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Puszyste pierniczki

Puszyste pierniczki





14 komentarzy

  1. Ja znam te pierniczki jako Pierniczki Kaeru ( to taki nik babeczki ze starego forum mniam mniam )
    One są świetne tez do nadziewania

    • cukiereczek

      Alicja dobrze wiedzieć, że można je też nadziewać 😉 Dzięki 😉

    • Jakiego miodu użyć, prawdziwego czy sztucznego?

      • cukiereczek

        Prawdziwego ?

  2. Iza

    Dekorowane przez moja corke ?

    • cukiereczek

      No proszę jakie śliczne 😉

  3. Jaka ilość pierników wychodzi z podanych składników?;)

    • cukiereczek

      około 40 😉

  4. Pierniczki przepyszne, mięciutkie, od razu można jeść ? jak zwykle niezawodny przepis, pozdrawiam

    • cukiereczek

      Dziękuję ❤️ Wyszły piękne i puszyste!

  5. Czy ciasto może stać w lodówce tylko 12 h? I czy ono na początku jest takie hymmm rzadsze, jakbym miała je piec w tortownicy? ?

    • cukiereczek

      Tak, ono jest na początku rzadsze, po czasie w lodówce zmienia konsystencję na gęstszą. 12h myślę, że będzie ok.

  6. Czy wystarczy, gdy pierniki będą leżakowały w pojemniku tydzień? Czy będą twarde?

    • cukiereczek

      Wystarczy w zupełności 🙂

Zostaw odpowiedź