Pierniczki zaparzane

To kolejny przepis z kuchni podkarpackiej, który prezentuje Wam na blogu. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pierniczki zaparzane. Są to prawdziwe polskie pierniki. Ciasto oprócz mąki pszennej zawiera mąkę żytnią. Obowiązkowym składnikiem jest miód, a substancją spulchniającą jest amoniak. Uważam, że powinniśmy pielęgnować takie polskie tradycyjne przepisy, przekazywane od pokoleń.

Pierniczki zaparzane zawdzięczają swoją nazwę sposobowi przygotowania tzn. część mąki zaparzamy gorącymi składnikami. Dopiero później tę zaparzoną mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciekawostką w tym przepisie jest użycie amoniaku. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie. Nie ma potrzeby podsypywania mąką przy wałkowaniu. Pierniczki wychodzą puszyste, idealnie słodkie. Nie ma potrzeby ich lukrowania ani polewania czekoladą. Zachęcam Was do posmarowania wierzchu ciastek roztrzepanym jajkiem. Otrzymamy wówczas pierniczki z piękną błyszczącą skórką.

Amoniak to, obok sody i proszku do pieczenia, substancja spulchniająca niegdyś stosowana powszechnie w kuchni polskiej. Sprawia on, że pierniki są niezwykle puszyste. Amoniak spożywczy można znaleźć w większych supermarketach, a nawet sklepikach osiedlowych. Można zamówić go też przez internet. Pamiętajcie tylko, że ma on charakterystyczny gryzący zapach. Także przy wypiekach z jego dodatkiem trzeba dokładnie przewietrzyć mieszkanie 🙂

Pierniczki zaparzane

Pierniczki zaparzane

SKŁADNIKI (100 sztuk):

  • 125g masła,
  • 150g cukru,
  • 125g miodu,
  • 50g wody,
  • 14g przyprawy do piernika,
  • 7g amoniaku,
  • 5g sody oczyszczonej,
  • 275g mąki żytniej typ 720,
  • 275g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko do posmarowania pierniczków

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wkładamy miód, masło, połowę cukru i dolewamy wodę. Zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy całą mąkę żytnią i około 1/3 mąki pszennej. Mieszamy. Następnie zalewamy ją zagotowaną masą miodową. Mieszamy wszystko łyżką do dobrego połączenia składników i odstawiamy do ostudzenia.

Pozostałą mąkę pszenną wsypujemy do dużej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę, mieszamy. Do metalowej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała lustra wody. Ubijamy na parze przez kilka minut aż masa jajeczna zrobi się jasna i gęsta. Ubite jajka łączymy z suchymi składnikami, a następnie z zaparzoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kule i zostawiamy przykryte na 12h.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy foremką pierniczki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby uzyskać ładną, błyszczącą skórkę pierniczki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół.

Pierniczki rosną głównie w górę. Mniejsze pierniczki pieką się szybciej, a większe dłużej. Trzeba kontrolować czas pieczenia. Pierniki powinny się tylko zarumienić.

Życzę smacznego!

Pierniczki zaparzane

Pierniczki zaparzane

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź