Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejne "zdrowsze" słodkości z wykorzystaniem razowej mąki orkiszowej. Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami są kruchutkie i delikatne w smaku. Przygotowuje się je tak jak typowe kruche ciastka czyli sieka wszystkie składniki nożem, zagniata kulę z ciasta, następnie chłodzi. Kropkę nad i stanowią pyszne chrupiące orzechy. Wykorzystałam orzechy włoskie, laskowe i słonecznik. Ale na wierzch możecie tak naprawdę dać ulubione bakalie. Mogą to być migdały, orzechy nerkowca, pestki dyni czy rodzynki. Podobne ciasteczka w wersji "nie fit" znajdziecie już na blogu (TUTAJ).

Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

SKŁADNIKI (25-30 sztuk):

  • CIASTO KRUCHE:
  • 360g mąki orkiszowej razowej typ 2000,
  • 190g zimnego masła,
  • 50g ksylitolu,
  • Odrobina aromatu waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • DODATKOWO:
  • 40g orzechów włoskich,
  • 30g orzechów laskowych,
  • 40g ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki miodu,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z ksylitolem i siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy żółtka, aromat waniliowy i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.

Orzechy włoskie (jeśli są w całości to łamiemy je na drobniejsze kawałki), orzechy laskowe i słonecznik mieszamy ze sobą. Dodajemy (płynny) miód i mieszamy tak, aby oblepił orzechy.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość 5mm). Ciasto podsypujemy mąką przy wałkowaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy okrągłe ciasteczka. Na wierzch każdego ciastka wykładamy porcję orzechów z miodem, delikatnie dociskamy je do ciastek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół) Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, do lekkiego zarumienia.

Gdy ciasteczka ostygną to zdejmujemy je z blaszki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

  1. Ciastka można zjeść także przy cukrzycy ciążowej. Wówczas pomijamy miód. Wtedy przed pieczeniem każde ciastko smarujemy rozbełtanym białkiem i wierzch posypujemy mieszanką orzechów i ziaren.
Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

Kruche orkiszowe ciasteczka z orzechami

Inspiracja





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij