SKŁADNIKI:
- 1 szklanka puree z dyni,
- 150g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy całość kilka minut. Następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 1-2 minuty. Do masy dodajemy dynie i miksujemy aż składniki się połączą. Stopniowo dodajemy mąkę mieszając już łyżką aż do połączenia się składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości kasztana, układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu ciasteczka możemy polukrować. Smacznego 🙂
Uwaga: