Ciastka z maszynki

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne kruche i maślane ciasteczka wyciskane z maszynki do mielenia mięsa rodem z PRL-u. Takie ciastka na pewno pieczone były w niejednym domu przez nasze babcie i mamy.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

W moim domu rodzinnym niestety nie piekło się ich, ale zajadałam się nimi u cioci więc dobrze zapamiętałam ten pyszny smak. Do przygotowania ciastek wykorzystałam przepis Dominiki z profilu IG Czekoladą Malowane. Przepis jest bombowy! To najlepsze kruchutkie ciastka z maszynki. Ciasto jest z dużą ilością żółtek, z dodatkiem smalcu, z cukrem wanilinowym - takie jak pamiętam z dawnych lat.

TUTAJ znajdziesz przepisy na wykorzystanie białek.

Ciasteczka są proste i dość szybkie do przygotowania. Są idealnie kruche, delikatne, rozpływają się w ustach. Aby je przygotować potrzebna jest specjalna nakładka do maszynki do mielenia mięsa. Można ją łatwo kupić w sklepach gospodarstwa domowego lub zamówić na stronach internetowych.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Spokojnie, jeśli nie masz takiej maszynki, to również możesz przygotować kruche ciasteczka z tego przepisu. Wówczas ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm i wytnij kształty foremką. Ciasto wcześniej schłodź, aby się dobrze wałkowało. Lekko podsypuj je mąką. Ewentualnie możesz je także rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Ciastka można zrobić w różnych wersjach smakowych zastępując część mąki: kakao, wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzechami. Można zamiast cukru wanilinowego użyć startej skórki cytrynowej czy pomarańczowej. Można łączyć je razem smarując marmoladą czy gęstym dżemem i polać rozpuszczoną czekoladą. Myślę, że już wkrótce przetestuje nowe warianty smakowe i podzielę się z Wami przepisem.

TUTAJ znajdziesz przepisy na ciasteczka na święta Bożego Narodzenia.

Ciastka świetnie się przechowują (nawet do 2 miesięcy w zamkniętym pojemniku). Już myślami jestem w okresie świątecznym i wiem, że przygotuje je do słoja miasteczkowego na święta.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Ostatnio piekłam same nowoczesne ciastka jak np. te z oreo i białą czekoladą czy syropem klonowym i orzechami pekan. Uwielbiam takie nowoczesne przepisy, ale kocham stare, babcine receptury. Zobaczcie, poniżej linkuje Wam przepisy na ciastka, które również sięgają do tradycji z PRL - czyli są przygotowane według starych, babcinych zapisek.

Więcej babcinych przepisów na domowe ciastka

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

To ciastka ze starego babcinego zeszytu z przepisami. Są idealnie kruche, maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Świetnie się przechowują.

Ciastka z maszynki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300g cukru,
  • 50g cukru wanilinowego,
  • 24g proszku do pieczenia,
  • 300g masła,
  • 100g smalcu,
  • 210g śmietany 18%,
  • 10 żółtek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być schłodzone.

Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i smalec. Siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji drobnej kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

*Ciasto możesz przygotować wcześniej i trzymać zawinięte w folii w lodówce kilka dni. Ciasto, które spędzi więcej czasu w lodówce będzie twardsze. Żeby łatwiej było wyciskać ciasteczka to wyjmij je z lodówki około 15-30 minut wcześniej.

Z ciasta tworzymy kulę. Jeśli wszystkie składniki były dobrze schłodzone to możemy od razu przejść do formowania ciastek. Ja zalecam schłodzenie ciasta owiniętego folią przez 1h w lodówce.

Ciastka z maszynki - orzygotowanie

Ciastka z maszynki - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, góra-dół. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do maszynki do mielenia mięsa zakładamy specjalną nakładkę do wyciskania ciastek. Nie zakładamy sitka i noża. Wkładamy porcję ciasta i przeciskamy ją przez maszynkę. Zauważyłam, że ładny kształt na ciastkach uzyskamy, gdy ciasto przeciskamy powoli, delikatnie je popychając. Trzeba wyczuć tempo maszynki. Ja robiłam je na prędkości 3/4. Spokojnie, jeśli jakieś ciastko wyjdzie niekształtne to można je przecisnąć jeszcze raz. Wyciągamy delikatnie długi pasek przeciśniętego ciastka i okładamy na desce. Nożykiem kroimy pasek na kawałki o długości około 10cm. Kawałki ciastek układamy na blaszce do pieczenia w niedużych odstępach. Ciastka pieczemy około 10-12 minut, do zarumienia.

Ciastka z maszynki - wyciskanie

Ciastka z maszynki - wyciskanie

* Nakładkę do wyciskania ciastek  można kupić w sklepach gospodarstwa domowego lub zamówić na stronach internetowych. Posiadam robot kuchenny Bosch Mum. Moja nakładka kosztowała około 60zł.

Blaszkę z gotowymi surowymi ciasteczkami można jeszcze schłodzić przez kilka - kilkanaście minut w lodówce przed włożeniem do piekarnika.

Ciastka z maszynki przed i po upieczeniu

Ciastka z maszynki przed i po upieczeniu

Upieczone ciastka zostawiamy na chwilkę na blaszce aż ostygną. Wówczas zdejmujemy je, a układamy kolejną porcję.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Z tych porcji uzyskacie 4 blaszki ciastek. Gdy jedna blacha ciastek się piecze to surowe ciasto trzymajmy w lodówce, aby było schłodzone.

Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 miesięcy.

Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Jeśli przygotujesz ciastka z maszynki to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź