Pierniczki staropolskie

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na pierniczki staropolskie czyli pierniczki przygotowane z ciasta na piernik staropolski. Ciasto na pierniczki nastawiamy już w listopadzie, aby cieszyć się ich pysznym smakiem w święta. Pieczemy je dopiero kilka dni przed świętami.

Pierniczki nadziane są powidłami śliwkowymi. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą. Smakują przepysznie. Są mięciutkie i puszyste.

Upieczone pierniczki bez nadzienia można przechowywać około 3 miesiące w zamkniętym pojemniku. Natomiast z nadzieniem przechowujemy około miesiąca również szczelnie zamknięte.

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250g masła,
  • 3 jajka,
  • 2 opakowania przyprawy korzennej (łącznie 80g),
  • 1kg mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki mleka,
  • DODATKOWO:
  • 3 słoiczki powideł śliwkowych (około 1kg),
  • Ewentualnie mleczna czekolada do polania pierniczków

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto na pierniczki staropolskie zagniatamy 4-6 tygodni przez świętami Bożego Narodzenia czyli najlepiej między 12, a 26 listopada.

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i solą. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku.

W rondlu z grubym dnem umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu często mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masę maślano-miodową studzimy. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki czyli jajka, mleko z sodą i suche składniki. Ciasto starannie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni.

Ciasto na tym etapie będzie luźne. Po czasie spędzonym w lodówce zrobi się bardziej zwarte. Da się z łatwością wałkować po podsypaniu mąką.

5-7 dni przed świętami pieczemy nasze pierniki.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Następnie z ciasta wycinamy koła i układamy je na blaszce. Na środek koła dajemy porcję powideł śliwkowych. Przykrywamy drugim kołem i dokładnie ze sobą sklejamy. Następnie mniejszą foremką od koła wycinamy dowolny kształt np. serca. Boki pierniczków delikatnie dociskamy, aby się nie rozkleiły.

Pierniczki pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W zależności od wielkości pierniczków ten czas może być dłuższy lub krótszy.

Po upieczeniu pierniczki studzimy. Możemy je polać rozpuszczoną czekoladą. W tym celu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Pierniczki polewamy lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.

Życzę smacznego!

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij