Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Częstuje Was dzisiaj pierniczkami świątecznymi. Pierniczki z tego przepisu wychodzą kruche w smaku. Są proste i szybkie do przygotowania. Pierniczki nadają się do dekorowania, bo rosną równomiernie w górę. Możecie je upiec tuż przed samymi świętami, bo nie muszą leżakować. Pierniczki nabierają pięknego wyglądu, gdy ozdobimy je wzorkami z lukru. W przepisie zaproponowałam dwa rodzaje lukru. Ja bardziej lubię zwykły lukier przygotowany na mleku. Te piękne dekoracje piernikowe to zasługa mojego męża 🙂
SKŁADNIKI (50 sztuk):
-
- PIERNICZKI:
- 80g masła,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- ¼ szklanki miodu,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 i ¼ szklanki mąki,
- LUKIER 1:
- 1 białko,
- 1 szklanka cukru pudru,
- LUKIER 2:
- 1 łyżka mleka,
- 6-8 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
PIERNICZKI: Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą korzenną i kakao.
W rondelku umieszczamy miód, cukier i masło. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Masę miodową studzimy.
Gdy wystygnie dodajemy jajko, mieszamy. Kolejno dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło do rąk to schładzamy je przez kilka minut w lodówce. Staramy się mało podsypywać mąką.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując odrobiną mąki. Za pomocą foremki wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Im grubsze pierniczki tym będą pulchniejsze i miękkie po upieczeniu. Cieńsze będą kruchutkie w smaku. Należy uważać, aby nie przypalić pierniczków, bo będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczki.
LUKIER 1: Ten lukier zwany jest królewskim. Białko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką, pałką lub mikserem do uzyskania bardzo gęstego lukru. Jeśli będzie potrzeba to dosypujemy kilka łyżek cukru pudru więcej.
LUKIER 2: W miseczce umieszczamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy łyżką, pałką lub mikserem do uzyskania bardzo gęstego lukru. Jeśli będzie potrzeba to dosypujemy kilka łyżek cukru pudru więcej.
Z papieru do pieczenia wykonujemy rożek. Odcinamy małą końcówkę. Do rożka nalewamy lukru i dekorujemy pierniczki w różne wzorki. Lukier prawie od razu zastyga na pierniczkach.
Do dekoracji pierniczków możemy użyć także jednorazowych rękawów czy szprycy z cienką końcówką.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do lukru możemy dodać barwników. Barwniki w proszku dodajemy razem z cukrem pudrem. Jeśli chcemy użyć barwników w płynie to będziemy musieli dodać odrobinę więcej cukru pudru.
Może spodobają Ci się także:
PIERNICZKI ALPEJSKIE
MIĘKKIE PIERNICZKI
PIERNICZKI Z ZIEMNIAKAMI
Jajko dodajemy do rondelka i mieszamy za pomocą miksera? Sypkie składniki dajemy już na stolicę czy też jeszcze do rondelka?
Jajko możemy wymieszać rózgą kuchenną lub łyżką, nie potrzeba mikserem. A sypkie składniki dodajemy do rondelka, a jak już ciasto będzie gęste to przenosimy się na stolnicę.